Brak produktów w koszyku
KURCZAK Z POREM I CYTRYNĄ

Lubię takie podudzia. Natarte solą, czosnkiem, cytryną, masłem i ziołami. Ułożone na porach pięknie upieką się na złoto. Kurczaka podlewamy winem. Połączenie wina z masłem, cytryną i ziołami sprawi, że uzyskamy pyszny sos – do porów i do kurczaka.
Do kurczaka z porem i cytryną polecam wino Misery and Mountains Arrows and Bows Collioure Blanc 2013 od Collectif Anonyme.
KURCZAK Z POREM I CYTRYNĄ
2015-04-18 06:13:12
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
*dla 2 osób
- 2 podudzia kurczaka
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- świeże zioła (tymianek, oregano, cząber)
- 2 pory
- pół szklani białego, wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE
- Podudzia myjemy i osuszamy.
- W moździerzu ucieramy masło z solą, papryką i czterema ząbkami czosnku (resztę czosnku w łupince odkładamy).
- Kurczaka dokładnie nacieramy masłem z solą, papryką i czosnkiem. Na kurczaku układamy kawałki cytryny, odkładamy wszystko.
- Pora oczyszczamy, kroimy na kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Pora podlewamy winem. Układamy na nim kawałki czosnku (może być w łupince), cząstki sparzonej cytryny) i kurczaka.
- Dodajemy gałązki świeżych ziół. Całość możemy delikatnie przemieszać. Na kurczaku możemy również ułożyć kawałeczki masła.
- Zostawiamy kurczaka na ok. godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Podudzia pieczemy ok. godziny - w zależności od wielkości.
- Skórka powinna być chrupiąca, kurczak miękki.
- Podczas pieczenia możemy kilka razy polewać kurczaka sosem z dołu naczynia.
Uwagi
- Całą główkę czosnku możemy przekroić na pół i upiec w łupince. Czosnek podczas pieczenia ładnie zmięknie. Po upieczeniu sam będzie wchodził z łupinki :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/



Dodaj komentarz