Brak produktów w koszyku
Kurczak ze śliwką w boczku
Kurczak ze śliwką w boczku może być obiadem, a może być też przekąską. Niekoniecznie męską, choć do piwa pasuje idealnie. Mini roladki z piersi kurczaka super smakują z lekko słonym boczkiem i rozpływającą się w ustach śliwką. W roladkach czuć rozmaryn, który wspaniale pasuje i do mięsa i do śliwki. Możecie takie roladki podać same lub np. z puree z pietruszki.
Kurczak ze śliwką w boczku
2016-04-06 06:37:16
dla 2 osób
- 2 piersi kurczaka
- 6-10 suszonych śliwek
- 6-10 plastrów boczku
- świeży rozmaryn (kilka gałązek)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z ewentualnych kostek i białych błonek.
- Piersi dzielimy na 2 - 3 części i delikatnie je rozbijamy.
- Każdy kawałek mięsa doprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozbitym kawałku układamy śliwkę i gałązkę rozmarynu.
- Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku.
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika (190 stopni) na ok 25 minut.
Uwagi
- Piersi możemy podzielić na mniejsze kawałki, ale roladki możemy też przygotować z całych piersi. Pierś po oczyszczeniu nacinamy w środku i robimy "kieszonkę". Do kieszonki wkładamy śliwkę i rozmaryn, a całą pierś otulamy boczkiem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz