Brak produktów w koszyku
Kuskus ze szparagami
Najprostsze jest najpyszniejsze. Uwielbiam kaszę kus kus. Uwielbiam też tabule. Najbardziej takie, które dobrze wchłonęło wszystkie soki z warzyw, dobrej jakości oliwę i sok z cytryny. Takie, które pachnie ziołami: miętą, pietruszką lub kolendrą.
Przygotowanie kaszy kuskus ze szparagami jest bardzo proste. Kuskus ze szparagami może być samodzilenym daniem lub dodatkiem do obiadu.
- kubek kaszy kuskus
- 5 zielonych szparagów
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- opcjonalnie feta lub inny ser, np. kozi lub wędzony (3 łyżki pokrojonego w kostkę)
- cytryna
- ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- garść pietruszki
- garść mięty
- Kuskus przesypujemy do naczynia.
- Z pomidorów ściągamy skórę – nacinamy je nożykiem na krzyż – u góry i na dole, zalewamy wrzątkiem, po minucie wylewamy wrzątek, zalewamy zimną wodą. Ściągamy z nich skorę, kroimy w kostkę. Dodajemy je do kaszy – mieszamy.
- Ogórki myjemy, obieramy ze skóry – kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia z kaszą i pomidorami – mieszamy całość.
- Paprykę myjemy – kroimy w kostkę, dodajemy do składników, mieszamy.
- Szparagom obcinamy zdrewniałe końce. Jeśli są grube, obieramy je cieniutko. Gotujemy je w osolonym wrzatku ok. 5-6 minut. Wyjmujemy, kroimy na kawałki, dodajemy do kaszy.
- Cytrynę zalewamy wrzątkiem, wyciskamy z niej cały sok – dodajemy do naczynia, mieszamy wszystkie składniki.
- Całość zalewamy oliwą z oliwek – mieszamy.
- Zioła siekamy, dodajemy do całość.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem – do smaku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Opcjonalnie dodajemy pkrusozny lub pokrojony ulubiony ser.
- Sałatkę na ok. godzinę wstawiamy do lodówki. Smaki dobrze się przegryzą, Kuskus spęcznieje, wchłonie soki, będzie idealny.
- Jeśli zdarzy się tak, że po godzinie kasza kuskus będzie twarda, możemy dodac do niej kilka łyżek ciepłej wody. Tak może się stać jeśli np. pomidory czy ogórki nie będą zbyt soczyste.
- Smacznego, Asia
Dodaj komentarz