Brak produktów w koszyku
Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym
Nie sądziłam, że smażone kwiaty bzu w cieście naleśnikowym mogą być tak pyszne! Są słodkie i chrupiące – to kapitalny deser! Całość oprószcie cukrem pudrem. Dodatkowo podałam kwiaty na świeżych truskawkach :)
Więcej o kwiatach czarnego bzu przeczytacie TU.
*jemy usmażone kwiaty, łodyżki odkładamy/wyrzucamy
Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym
2017-06-10 05:48:42
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
- baldachy bzu
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- jajko
- szczypta soli
- cukier puder
- truskawki (opcjonalnie)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Aby przygotować ciasto naleśnikowe do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę gazowaną, wbijamy jajo i dodajemy sól.
- Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Oczyszczone z robaczków baldachy bzu* pojedynczo maczamy w cieście naleśnikowym.
- Ciastu pozwalamy spłynąć i takie baldachy kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Baladachy bzu w cieście naleśnikowym smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
- Usmażone kwiaty rozkładamy na ręczniku papierowym - odsączamy je z tłuszczu.
- Przed podaniem oprószamy całość cukrem pudrem.
- Usmażone w cieście naleśnikowym kwiaty bzu możemy również podać na truskawkach - na dnie talerza rozkładamy umyte i pokrojone truskawki, na nie kładziemy usmażone kwiaty i całość oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
- *aby pozbyć się robaczków z kwiatów wystarczy, że rozłożymy baldachy np. na blacie i zostawimy je tak na ok godzinę.
- *nie jemy łodyg - jemy same usmażone kwiaty
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz