Brak produktów w koszyku
Rwaniec drożdżowy z czerwoną porzeczką

Bardzo wierzę w to, że podczas gotowania oddajemy część siebie, część swojej energii. Warto więc myśleć o czymś przyjemnym i miłym i gotować z pasją.
Zasada ta, a może i wiara w to nabiera szczególnego znaczenia jeśli zabieramy się za kapryśną bezę lub ciasto drożdżowe. Już Babcie mawiały, że głównym składnikiem ciasta drożdżowego jest dobry nastrój. Jeśli nastroju takiego brakuje, klapa. Ciasto drożdżowe nie wyrośnie :)
Jest jednak sposób na drożdżowca – może dla leniwych, może dla tych, którzy mają słabszy dzień. Należy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i dać im święty spokój na dwie, trzy godziny. Drożdże same pięknie zaczną pracować, a po wyczekanym czasie nam nie pozostanie nic innego, jak wyrobić ciasto.
Moja ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką migdałową to taki rwaniec. Całe ciasto posmarowałam kremem z czerwonej porzeczki, solidnie posypałam świeżymi porzeczkami i zwinęłam w rulon. Rulon pocięłam na małe ślimaki, które umieściłam w naczyniu żaroodpornym.
Tak upieczone ciasto drożdżowe z czerwonymi porzeczkami i migdałową kruszonką można rwać albo nakładać łyżkę. Jest przepyszne :)
- 1/3 kostki świeżych drożdży (30g)
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 0,5 szklanki oleju (użyłam z winogron)
- 0,5 kg mąki pszennej (+ dodatkowa mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta)
- *na ciasto
- 5 łyżek kremu z czerwonej porzeczki
- ok. 3 kubków czerwonej porzeczki
- kilka łyżek brązowego cukru
- *kruszonka
- 100 g cukru brązowego
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- solidna garść płatków migdałów
- W misce umieszczamy kolejno składniki: drożdże, cukier, jajka, mleko, olej, mąka.
- Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. W tym czasie drożdże zaczną pracować, zaczną łączyć się z pozostałymi składnikami. (jak na zdjęciu)
- Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dobrze wyrabiamy.
- Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, delikatnie podsypujemy je mąką. Po wyrobieniu powinno być gładkie i sprężyste.
- Wyrobione ciasto rozciągamy dłońmi na kształt prostokąta - ok. 20x30 cm (wysokość ok. 1 cm).
- Tak rozciągnięte ciasto smarujemy kremem z czerwonej porzeczki.
- Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone z gałązek porzeczki, całość posypujemy cukrem.
- Ciasto zwijamy w rulon - zwijamy do wewnątrz dłuższe boki.
- Rulon ciasta tniemy na kawałki - ok. 2 cm ślimaki.
- Tak przygotowane drożdżówki-ślimaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i oprószonym cukrem. Na każdą drożdżówkę nakładamy dodatkowe porzeczki.
- Aby przygotować migdałową kruszonkę, rozcieramy palcami masło, cukier, mąkę i migdały.
- Drożdżowe, ślimakowe zawijasy posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Drożdżowca pieczemy ok. 50 minut aż będzie pięknie złoty i chrupiący na zewnątrz.
- Ciasto możemy pociąć na ślimaki i piec w naczyniu żaroodpornym.
- Drożdżówki możemy również ułożyć na blaszce i upiec każdą osobno.
- I wreszcie, całe ciasto możemy przełożyć na blachę i upiec w całości - bez przygotowania zawijasków.
- Jeśli nie mam kremu porzeczkowego, całą powierzchnię ciasta możemy posmarować ulubioną konfiturą lub posypać brązowym cukrem.
- Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.




gin
Uwielbiam takie :) Z porzeczkami prezentuje się zachwycająco :)