Brak produktów w koszyku
LEMBAS – CHLEBEK ELFÓW
Bardzo łatwo jest zapanować nad wyobraźnią 9 – latka. Mój syn Karol niekiedy jest Vaderem, innym razem czaruje jak Harry Potter. Aktualnie nie ma świata poza Władcą Pierścieni… Wakacje Karol chce spędzić w Mordorze, szuka wciąż idealnej obrączki, która ma ocalić świat, nasza papuga nazywa się Frodo…
Postanowiłam zrobić Mu niespodziankę i korzystając z przepisu ze strony http://www.frommovietothekitchen.pl upiekłam chleb, który pieką tylko Elfy i tylko dla Elfów :)
Karol chlebkiem był zachwycony, choć liści do zwinięcia chlebka nie znaleźliśmy… :) Przygotowanie jest proste, smak ciastkowy, radość Karolowa obłędna :)
* 2, 2,5 szklanki mąki
* garść rodzynek, orzechów, dodałam też migdały
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* pół szklanki mleka
* 3 łyżki miodu
* pół szklanki cukru pudru
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, miód i jajko – miksujemy całość. Mokre składniki łączymy z suchymi. Dodajemy orzechy, migdały, rodzynki i ponownie wszystko mieszamy. Ciasto w konsystencji powinno być zwarte, tak by można było je rozwałkować. Jeśli jest z tym problem, proszę podsypać ciasto mąką.
Ciasto wałkujemy i wycinamy kwadraty. Nakłuwamy kwadraty widelcem (tak robiły Elfy…). Chlebki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni ok 20, 30 minut- aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!
Asia (aktualnie mama Elfa) :)
ps. Dziękuję Oli Borawskiej za informacje o przepisie :)
Mama Hobbita :)
Świetne! Zrobię to mojej siostrze- elfce na imieniny :D