Limoncello

LIMONCELLO

Limoncello to włoski likier, który najlepiej na świecie smakuje, gdy jest dobrze zmrożony.

Przygotowuje się go ze starannie obranych skórek cytryn, bez białych części.Ważne więc, by cytryny były najlepszej jakości.

LIMONCELLO
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 15 cytryn
  2. litr wódki
  3. 2 niepełne kubki cukru
  4. LUB
  5. 15 cytryn
  6. litr spirytusu
  7. litr wody
  8. 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE
  1. Cytryny bardzo dobrze myjemy i cieniutko obieramy ze skórki. Skórki nie powinny mieć białej skórki, powinny być całe żółte.
  2. Skórki wkładamy do wyparzonego słoja i zalewamy wódką. Słój odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas potrząsamy nim.
  3. Po dwóch tygodniach odcedzamy pięknie żółty, pachnący cytryną alkohol.
  4. Cytrynowy alkohol zasypujemy cukrem, zakręcamy słój i ponownie odstawiamy go na ok. dwa tygodnie.
  5. Słojem co jakiś czas potrząsamy, aby cukier rozpuścił się. Kiedy to nastąpi, przecedzamy limoncello do butelek.
  6. Jeśli chcecie do przygotowania limoncello użyć spirytusu, umyte cytryny obierzcie cieniutko ze skórek, tak jak wyżej.
  7. Następnie skórki cytryny zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwa tygodnie.
  8. Po tym czasie odcedzamy alkohol, a cytrynowy spirytus zalewamy syropem cukrowym.
  9. Syrop cukrowy przyrządzamy następująco: wodę podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy w niej cukier, całość studzimy – dolewamy do alkoholu.
  10. Cytrynowy spirytus mieszamy z syropem i odstawiamy na ok. dwa tygodnie.
  11. Po tym czasie filtrujemy całość, przelewamy do butelek i przechowujemy je w lodówce lub zamrażarce.
  12. Z pozostałych skórek możemy zrobić galaretkę. Skórki siekamy, przekładamy na patelnię i przesmażamy z kilkoma łyżkami cukru. Następnie mieszamy przesmażone skórki cytryny z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (wg przepisu na opakowaniu). Całość przelewamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce.
  13. Dobrego weekendu :)
Uwagi
  1. Ja swoje limoncello trzymam w zamrażarce. Uwielbiam oszronione butelki i gęste, cytrynowe limoncello w kryształowym kieliszku :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 LIMONCELLO LIMONCELLO

 

 

 

 

13 Comments

  • Adam

    Cieszę się, że znalazłem tak dokładny przepis! Z pewnością spróbuję zrobić swoje limoncello, jak myślicie – na limonkach też będzie smaczniejsze?

  • Ania

    Witam bardzo podobają mi się przepisy z Pani strony ale mam jedno pytanie ile ml lub gram ma kubek często wymieniany w przepisach?

  • gaja

    Potrzebuję informację, ile limoncello wyjdzie z 1 litra spirytusu?

  • Marlena

    Używamy do tego samych skórek z cytryny?
    Cytryna lub sok nie przydadzą się?
    Pozdrawiam

  • Matt

    Jeszcze takie pytanie, żeby doprecyzować: dla 1L wódki potrzebujemy 15 cytryn. To dla 1L spirytusu + 1L wody trzeba 15 cytryn (jak w przepisie) czy 30? Bo zalewy mamy wtedy 2 razy więcej ;)

  • Joanna

    wlasnie degustuje po miesiacu oczekiwania….jest wspaniale….polecam

    • Joanna

      cudowna wiadomosc, dziekuje :)

      • Joanna

        :)
        pilam oryginalne i uwazam ze do tego zrobionego brakuje tylko….oryginalnej butelki hehehe ,nawet moja przyjaciolka potwierdzila ze trudno rozpoznac smak ktore jest oryginalne,a tak naprawde to wedlug Twojego przepisu jest najbardziej oryginalne :)
        znajde u Ciebie jakies podobne przepisy na zrobienie likieru?
        pozdrawiam Joanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.