Limoncello to włoski likier, który najlepiej na świecie smakuje, gdy jest dobrze zmrożony.
Przygotowuje się go ze starannie obranych skórek cytryn, bez białych części.Ważne więc, by cytryny były najlepszej jakości.
- 15 cytryn
- litr wódki
- 2 niepełne kubki cukru
- LUB
- 15 cytryn
- litr spirytusu
- litr wody
- 1 kg cukru
- Cytryny bardzo dobrze myjemy i cieniutko obieramy ze skórki. Skórki nie powinny mieć białej skórki, powinny być całe żółte.
- Skórki wkładamy do wyparzonego słoja i zalewamy wódką. Słój odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas potrząsamy nim.
- Po dwóch tygodniach odcedzamy pięknie żółty, pachnący cytryną alkohol.
- Cytrynowy alkohol zasypujemy cukrem, zakręcamy słój i ponownie odstawiamy go na ok. dwa tygodnie.
- Słojem co jakiś czas potrząsamy, aby cukier rozpuścił się. Kiedy to nastąpi, przecedzamy limoncello do butelek.
- Jeśli chcecie do przygotowania limoncello użyć spirytusu, umyte cytryny obierzcie cieniutko ze skórek, tak jak wyżej.
- Następnie skórki cytryny zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwa tygodnie.
- Po tym czasie odcedzamy alkohol, a cytrynowy spirytus zalewamy syropem cukrowym.
- Syrop cukrowy przyrządzamy następująco: wodę podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy w niej cukier, całość studzimy – dolewamy do alkoholu.
- Cytrynowy spirytus mieszamy z syropem i odstawiamy na ok. dwa tygodnie.
- Po tym czasie filtrujemy całość, przelewamy do butelek i przechowujemy je w lodówce lub zamrażarce.
- Z pozostałych skórek możemy zrobić galaretkę. Skórki siekamy, przekładamy na patelnię i przesmażamy z kilkoma łyżkami cukru. Następnie mieszamy przesmażone skórki cytryny z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (wg przepisu na opakowaniu). Całość przelewamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce.
- Dobrego weekendu :)
- Ja swoje limoncello trzymam w zamrażarce. Uwielbiam oszronione butelki i gęste, cytrynowe limoncello w kryształowym kieliszku :)
Cieszę się, że znalazłem tak dokładny przepis! Z pewnością spróbuję zrobić swoje limoncello, jak myślicie – na limonkach też będzie smaczniejsze?
Myślę, że z obieraniem limonek może być najgorzej… :)
Witam bardzo podobają mi się przepisy z Pani strony ale mam jedno pytanie ile ml lub gram ma kubek często wymieniany w przepisach?
Pani Aniu, dziękuję :) Kubek to 250 ml :)
Potrzebuję informację, ile limoncello wyjdzie z 1 litra spirytusu?
Jak będzie rozcieńczany spirytus?
Używamy do tego samych skórek z cytryny?
Cytryna lub sok nie przydadzą się?
Pozdrawiam
Limoncello robimy z samych skórek. Sok oczywiście może się przydać, ale do cytrynówki :)
Jeszcze takie pytanie, żeby doprecyzować: dla 1L wódki potrzebujemy 15 cytryn. To dla 1L spirytusu + 1L wody trzeba 15 cytryn (jak w przepisie) czy 30? Bo zalewy mamy wtedy 2 razy więcej ;)
30 :) 15 na litr płynu. Pozdrowienia :)
wlasnie degustuje po miesiacu oczekiwania….jest wspaniale….polecam
cudowna wiadomosc, dziekuje :)
:)
pilam oryginalne i uwazam ze do tego zrobionego brakuje tylko….oryginalnej butelki hehehe ,nawet moja przyjaciolka potwierdzila ze trudno rozpoznac smak ktore jest oryginalne,a tak naprawde to wedlug Twojego przepisu jest najbardziej oryginalne :)
znajde u Ciebie jakies podobne przepisy na zrobienie likieru?
pozdrawiam Joanna