Choć Karol na wakacjach, postanowiłam i ja zrobić lody – na patyku! Proste bardzo, smaczne i zdrowe, bo z miodem, bez grama cukru. Można je przygotować wykorzystując wszystko to, na co mamy ochotę. Do zrobienia moich lodów wykorzystałam maliny, truskawki, mango oraz marakuję. Lody mają trzy warstwy – pierwszą serkową, drugą serkowo-owocową i trzecią tylko owocową. Owocowy mus przełamany jest jogurtem zmieszanym z mascarpone i miodem.
Lody można mrozić w specjalnych pojemnikach – czy to takich z patyczkiem czy też w formach silikonowych. Można też użyć zwykłych kubków, a jeśli nie mamy patyczków, do kubka możemy włożyć łyżkę.
SKŁADNIKI (na 10 porcji):
* jogurt naturalny – 200 ml
* serek mascarpone (pół opakowania)
* miseczka malin
* miseczka truskawek
* mango, marakuja
* 4 łyżki miodu
W pierwszym naczyniu łączymy ze sobą jogurt naturalny, serek mascarpone oraz łyżkę miodu – wszystko ucieramy na gładką masę.
W drugim naczyniu miksujemy blenderem maliny z łyżką miodu.
W trzecim naczyniu miksujemy truskawki z łyżką miodu- na mus.
W ostatnim naczyniu łączymy ze sobą obrane i pokrojone w kawałki mango, miąższ z marakui oraz miód.
Jeśli uznacie, że owoce są zbyt mało słodkie, dodajcie więcej miodu.
Nasze lody będą miały trzy warstwy. Zaczynamy więc od dodania do każdej foremki po łyżce masy serkowej. Na masę serkową nakładamy resztę masy serkowej, którą łączymy w osobnym naczyniu z dwiema łyżkami musu owocowego. A na sam koniec nakładamy mus owocowy. Wszystko mrozimy przez kilka godzin.
Pozdrowienia, Asia :)