Brak produktów w koszyku
Lussekatter – szafranowe bułeczki z rodzynkami
O Lussekatter poprosił mnie Jaś Zakrzewki – kolega mojego Karolka. Napisał “Ciociu, tylko Ty możesz je zrobić” i podesłał wszystkie informacje o bułeczkach. I zrobiłam :)
Lussekattter to szafranowe, słodkie bułeczki oryginalnie zwinięte w ślimak. Nie wymyśliłam przepisu na Lussekatter. Mam go ze strony – http://www.lilvienna.com/lussekatter/ (zawsze podawajcie źródło inspiracji, to ważne!)
Od siebie do szafranowych bułeczek dodałam rodzynki, które moczyłam w mleku z szafranem. Oryginalne szafranowe bułeczki mają tylko dwie rodzynki – dyskretnie umieszczone w środku zawijaska.
Lussekatter – szafranowe bułeczki piecze się w Szwecji 13 grudnia – na Dzień Świętej Łucji zwanym również dniem światła. Rodzynki w bułeczkach symbolizują oczy Świętej Łucji.
Bułeczki doskonale smakują w towarzystwie kakao, mleka lub grzańca. Najpyszniej smakują tuż po upieczeniu. Można je mrozić.
- *na 8 -10 bułeczek
- 95 ml mleka
- 1/2 łyżeczki szafranu
- garść rodzynek
- 80 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- żółtko jaja
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 320 g mąki
- 95 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy szafran i rodzynki. Podgrzewamy chwilę, wyłączamy gaz i całość zostawiamy na 15 minut.
- W misce łączymy drożdże, cukier, lekko ciepłe mleko i garść mąki. Zaczyn mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Do sporej miski wlewamy mleko z szafranem (możemy odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułeczek) i rodzynkami oraz wyrośnięty zaczyn.
- Dodajemy żółtko jaja, miękkie masło, szczyptę soli i zaczynamy dosypywać mąkę.
- Wyrabiamy ciasto. Powinno był gładkie i sprężyste.
- Gdyby było zbyt wilgotne, możemy dosypać odrobinę mąki.
- Przygotowane ciasto zostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu. Powinno ładnie urosnąć.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i kroimy na 8-10 równych części.
- Każdą część ciasta rolujemy do uzyskania 20-30 cm wałeczka.
- Wałeczek zwijamy w ślimaka - jeden koniec w jedną stronę, drugi koniec w przeciwną.
- Na środek ślimaczka wkładamy rodzynkę, z drugą robimy to samo.
- Tak przygotowane ślimaki odkładamy na 30 do 40 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół).
- Bułeczki smarujemy albo roztrzepanym żółtkiem, albo mlekiem z szafranem, które odlaliśmy.
- Bułeczki pieczemy 10-12 minut do momentu aż będą pięknie złote.
Dodaj komentarz