Jak mądrze kupować ryby

Pyszne przepisy <klik>

Ryba rybie nierówna – wybieraj odpowiedzialnie!

Wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego śledzika i innych rybnych dań na świątecznym stole? Taki scenariusz jest możliwy, biorąc pod uwagę, że wielkość morskich populacji dzikich ryb zmalała niemalże o połowę w ciągu ostatnich 50 lat! Jeśli chcemy, by za kolejne 50 lat nasze dzieci i wnuki dalej mogły cieszyć się smakiem dzikiego śledzia, dorsza czy łososia, już dziś powinniśmy wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych, przyjaznych dla środowiska połowów, które rozpoznamy po niebieskim certyfikacie MSC na opakowaniu. 

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa jedna trzecia (33,1%) światowych zasobów ryb poławiana jest w sposób niezrównoważony. Akcja ŚWIĄTECZNY ŚLEDZIK ZE ZNAKIEM MSC ma przypominać, że to od naszych codziennych wyborów zależy czy zasoby dzikich ryb przetrwają dla przyszłych pokoleń. Wystarczy, że podczas codziennych zakupów będziemy wybierać produkty z niebieskim certyfikatem MSC. Daje on gwarancję, że ryby i owoce morza pochodzą z przyjaznych środowisku, zrównoważonych połowów, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim.  

Na święta zrób prezent morzom i oceanom: wybieraj ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów! 

Ludzie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza: średnie spożycie ryb wzrosło od 9 kg na osobę na początku lat 60-tych do ponad 20 kg w 2015 roku, a tempo wzrostu konsumpcji ryb dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi na świecie. 

Niestety wzrastający popyt na produkty rybne wywiera również trwały wpływ na kondycję naszych mórz i oceanów. – zauważa Anna Dębicka, Koordynator Programu MSC w Polsce. – Przez stulecia ludziom wydawało się, że oceany stanową niewyczerpane źródło ryb i owoców morza, tymczasem nadmierne połowy mogą prowadzić do zachwiania równowagi ekosystemów morskich i wymierania gatunków. Nie jest to tylko problem ekologiczny, ale również społeczny, ponieważ konsekwencje tych działań odczuwają miliony ludzi, dla których ryby stanowią główne źródło białka oraz których byt zależy od gospodarki rybnej.

Jak wynika z największego globalnego badania konsumentów ryb i owoców morza, przeprowadzonego przez agencję badawczą GlobeScan w 2018 roku, aż 78% polskich konsumentów zgadza się, że aby chronić oceany należy kupować produkty rybne ze zrównoważonych połowów. Tyle samo Polaków chciałoby, żeby deklaracje producentów dotyczące zrównoważonego pochodzenia produktów były potwierdzone przez niezależne organizacje. Odpowiedzią na te oczekiwania jest globalny program ekocertyfikacji opracowany przez organizację pozarządową Marine Stewardship Council (MSC). Certyfikat MSC mogą otrzymać tylko organizacje rybackie oraz firmy w łańcuchu dostaw, które spełnią rygorystyczne Standardy MSC. Dzięki temu kupując produkty rybne oznaczone certyfikatem MSC z charakterystyczną niebieską rybką, mamy pewność, że wybieramy odpowiedzialnie, przyczyniając się do ochrony dzikiej natury mórz i oceanów. 

Na szczęście polscy konsumenci coraz łatwiej mogą kupić certyfikowane ryby i owoce morza. Dzięki zaangażowaniu naszych partnerów – zarówno sieci handlowych takich jak ALDI, Biedronka, Kaufland czy Lidl, jak i producentów np. firm FRoSTA, Mirko, SEKO, ThaiUnion (KingOscar) – dodaje Anna Dębicka. – Wybór jest szeroki: od tradycyjnych świątecznych śledzi, przez niezwykle popularnego wśród Polaków dorsza i mintaja czy makrelę, aż po dzikiego łososia z Pacyfiku czy nawet białego tuńczyka w oliwie oraz homara z Kanady. W polskich sklepach dostępnych jest już ponad 700 produktów z certyfikatem MSC. Nasze odpowiedzialne wybory pomagają chronić zagrożone populacje dzikich ryb i owoców morza. Warto o tym pamiętać kupując rybę nie tylko na święta, ale każdego dnia!

Certyfikat MSC dotyczy dziko żyjących gatunków ryb. Nie dotyczy on i nie znajdziemy takiego certyfikatu np. na karpiu, który jest rybą hodowlaną. W przypadku ryb hodowlanych warto z kolei szukać zielonego certyfikatu ASC, który oznacza, że ryby i owoce morza pochodzą z hodowli prowadzonych w sposób odpowiedzialnych, z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz lokalnych społeczności.

10 powodów, dla których warto wybierać niebieski certyfikat MSC

1. Chronisz zasoby mórz i oceanów. 

Światowe zasoby dziko żyjących ryb są wyczerpane lub zagrożone. Jest to obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie! 

2. Chronisz ekosystemy mórz i oceanów. 

Ekosystemy morskie są niezwykle złożonymi systemami, w których wszystkie elementy współzależą od siebie. Wyobraźmy sobie, co by się stało, gdyby np. wyłowić wszystkie ryby? Jak bardzo zmieniłby się cały ekosystem morski? Ryby z certyfikatem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym zwierzętom morskim i finalnie w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski.

3. Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. 

Zrównoważone połowy minimalizując przyłów, sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków. Przyłów to niekontrolowane i przypadkowe połowy organizmów, które nie są celem połowu. W skutek przyłowu w sieci rybackie przypadkowo łapie się wiele zwierząt, np. żółwi morskich, delfinów czy morświnów.

4. Masz gwarancję, że ryby te pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł. 

Około 25% wszystkich ryb trafiających na nasze talerze pochodzi z nielegalnych źródeł. Daje to nawet 26 milionów ton ryb rocznie. Aby ukrócić ten proceder, niezbędne jest zapewnienie identyfikowalności przez podmioty działające w sektorze rybołówstwa. Identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC. System ten pozwala na monitorowanie łańcucha dostaw, dzięki czemu uniemożliwia wprowadzanie zagrożonych ryb i owoców morza na rynek.

5. MSC daje Ci gotowe rozwiązanie. 

Nie musisz być ekspertem, żeby wiedzieć, które ryby i owoce morza wybierać. Wystarczy wrzucić do koszyka sklepowego produkt z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu. 

6. Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC wspierasz również ludzi, których byt bezpośrednio lub pośrednio zależy od przemysłu rybnego. 

Oceany zapewniają środki utrzymania dla 1/10 ludzi na świecie. Pustoszenie oceanów zagraża przybrzeżnym rybackim społecznościom i gospodarkom w wielu regionach na świecie. 

7. Możesz kupować z pełnym przekonaniem. 

Przetwórcy, sklepy i restauracje, którzy współpracują z MSC muszą zagwarantować, że ryby i owoce morza posiadające nasz certyfikat, pochodzą ze zrównoważonych połowów i nie są wymieszane z niecertyfikowanymi produktami. Dzięki temu masz pewność, że produkt rybny lub danie, które kupujesz, pochodzi ze zrównoważonych łowisk.

8. Jest z czego wybierać! 

Certyfikowane ryby i owoce morza są dostępne na całym świecie. Po prostu poszukaj niebieskiego znaku MSC na opakowaniach – jest obecny na tysiącach produktów w ponad stu krajach.

9. Mamy propozycje na każdą kieszeń. 

Niebieski certyfikat MSC znajdziesz zarówno na śledziach w puszce jaki na luksusowym kawiorze. 

10. Pomagasz wprowadzać zmiany. 

Wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu wspierasz rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony. Zachęcasz również kolejnych sprzedawców, by zaopatrywali się u certyfikowanych dostawców, a to z kolei skłania nowych rybaków do przystąpienia do Programu Certyfikacji MSC.

DODATKOWE INFORMACJE:

MSC (Marine Stewardship Council) jest międzynarodową organizacją pozarządową, która powstała, aby zachować dziką naturę oceanów. MSC walczy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne i dba, żeby oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem, po to, aby przyszłe pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. 

Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

Już ponad 350 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 70 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na ponad 12% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 29 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już ponad 700 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych. 

www.msc.org/pl, www.fb.com/MSCPolska, www.instagram.com/MSCPolska

Kontakt:

Małgorzata Kosowska, Koordynator akcji Świąteczny Śledzik ze znakiem MSC 

mkosowska@icloud.com, kom. 794 490 100

Joanna Ornoch, Koordynator Komunikacji i Marketingu w MSC Polska

joanna.ornoch@msc.org, kom. 506 058 460

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.