Brak produktów w koszyku
Majonez domowy
Odkąd pamiętam moja Mama majonez robiła sama. Zawsze tak samo. To chyba dlatego tak bardzo go lubię. Uwielbiam frytki z majonezem, pizzę z majonezem, mam też nocne napady głodu na jajka na twardo z majonezem!
Kiedy tylko dostaję nowe przepisy urozmaicające majonez, natychmiast je wykorzystuję.
Zróbcie własny majonez, jest przepyszny!
Zapraszam do zakupu książek, których jestem autorką. W jednej z nich jest ten przepis :)
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, cukier – szczypta, do smaku
- ok. szklanki oleju
- Jajko myjemy, wbijamy do miski miksera.
- Dodajemy musztardę, zaczynamy ubijać na wolnych obrotach.
- Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – ubijamy.
- Powolutku, małym strumieniem zaczynamy wlewać olej.
- Majonez zacznie nabierać kremowej konsystencji.
- *Oliwę wlewamy dosłownie po kilka kropelek – malusieńkim strumykiem.
- Majonez bazyliowy
- *do domowego majonezu dodajemy 3 stołowe łyżki domowego pesto z bazylii
Zielona strona Flinstona
pyszności….stop sklepowej chemii :)