Brak produktów w koszyku
Makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi
Makaron z groszkiem, w sosie śmietanowym, z małymi, cielęcymi kotlecikami to obiad dla całej rodziny. Obiad szybki i syty, a dodatkowo pyszny.
Kotleciki przygotowałam z mięsa mielonego cielęcego. Możecie jednak zrobić takie kotleciki wykorzystując dowolne mięso, np. z indyka. Oczywiście najlepiej jeśli zmielicie je sami.
Groszek kupiłam mrożony + dodatkowo groszek baby kupiony w Lidlu. Całość skąpana jest w sosie śmietankowym podrasowanym białym winem i porem. Świeżo mielony pieprz to ostatni, obowiązkowy punkt przy przygotowaniu tego dania.
Smacznego :)
- 300 g makaronu (np. kokardki)
- kotleciki (ok 20 sztuk)
- 500 g mielonego mięsa (cielęcina, indyk)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka + woda do namoczenia bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka masła
- kubek mrożonego, zielonego groszku
- garść zielonego groszku baby (opcjonalnie)
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml białego wina
- na koniec: świeżo mielony pieprz
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Mięso na kotleciki przekładamy do miski.
- Do mięsa dodajemy jajko, sól i pieprz.
- Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy do miękkości na patelni na dwóch łyżka oleju, dodajemy do mięsa.
- Bułkę zalewamy wodą. Kiedy będzie miękka, dodajemy ją do mięsa wraz z trzema łyżkami wody.
- Mięso wraz z dodatkami porządnie wyrabiamy, formujemy malutkie kotleciki.
- Uformowane kotleciki smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
- Usmażone kotleciki przekładamy na talerz.
- Por oczyszczamy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu por straci ostrość.
- Na patelni podsmażamy masło, wrzucamy por, a po chwili groszek. Po ok. 5 minutach całośc zalewamy winem i mieszamy. Po kolejnych 3 - 4 minutach na patelnię wlewamy małym strumieniem śmietankę. Mieszamy wszystko o doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Sos trzymamy na małym gazie. Powinien lekko bulgotać i redukować się.
- Po ok. 10 minutach do sosu dodajemy makaron oraz kotleciki. Mieszamy całość.
- Podgrzewamy sos, makaron i kotleciki ok. 5 minut.
- Kiedy smaki się przegryzą, makaron pokryje sosem, a groszek zmięknie, wykładamy całość na talerz.
- Danie na talerzu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj komentarz