Makaron z jarmużem, brukselką i fioletową marchewką

Makaron z brukselką, jarmużem i fioletową marchewką

Za oknem śnieg! Siedzę sobie w środku lasu, w moim ukochanym Rościnie i myślę, że makaron, który Wam dziś polecę jest pyszny. I to z kilku powodów. Jest w nim trochę jesieni ale też trochę lata. A to za sprawą odświeżającego kolorowo barokowe warzywa.

Zwiewne wstążki fioletowej marchewki, pokręcone i chrupiące liście jarmużu oraz zachwycające listki brukselki połączyłam z makaronem z pełnego ziarna i z… odświeżającym, cytrynowym sosem. Pyszna wyszła całość. Fantastycznie smakująca i na ciepło i na zimno. Rozkoszujcie się!

Makaron z brukselką, jarmużem i fioletową marchewką
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
*dla 2 osób
  1. 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Pióra
  2. 10 brukselek
  3. 8-10 listków jarmużu
  4. 2 spore fioletowe marchewki
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 3 łyżki oliwy z oliwek
  7. sól morska
  8. świeżo mielony pieprz
sos
  1. 10 łyżek oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka miodu
  3. 1 łyżka musztardy
  4. sok z polowy cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Jarmuż myjemy, oczyszczamy z błon, zostawiamy same listki.
  2. Marchewkę obieramy, posiłkując się obieraczką do warzyw ścinamy z niej wstążki
  3. Brukselkę lekko podgotowujemy we wrzątku (3-4 min) i obieramy listki.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i warzywa. Wszystkie warzywa przesmażamy (7-10 min). Powinny być al dente. Doprawiamy je solą i pieprzem.
  5. Aby przygotować sos mieszamy energicznie ze sobą wszystkie składniki.
  6. Makaron gotujemy w dużej ilości wrzątku, solimy. Powinien być al dente.
  7. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do warzyw, mieszamy całość.
  8. Przed podaniem całość polewamy przygotowanym sosem, mieszamy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Makaron z brukselką, jarmużem i fioletową marchewką Makaron z brukselką, jarmużem i fioletową marchewką

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.