Brak produktów w koszyku
Makaron z jarmużem, brukselką i fioletową marchewką
Za oknem śnieg! Siedzę sobie w środku lasu, w moim ukochanym Rościnie i myślę, że makaron, który Wam dziś polecę jest pyszny. I to z kilku powodów. Jest w nim trochę jesieni ale też trochę lata. A to za sprawą odświeżającego kolorowo barokowe warzywa.
Zwiewne wstążki fioletowej marchewki, pokręcone i chrupiące liście jarmużu oraz zachwycające listki brukselki połączyłam z makaronem z pełnego ziarna i z… odświeżającym, cytrynowym sosem. Pyszna wyszła całość. Fantastycznie smakująca i na ciepło i na zimno. Rozkoszujcie się!
- 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Pióra
- 10 brukselek
- 8-10 listków jarmużu
- 2 spore fioletowe marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sok z polowy cytryny
- Jarmuż myjemy, oczyszczamy z błon, zostawiamy same listki.
- Marchewkę obieramy, posiłkując się obieraczką do warzyw ścinamy z niej wstążki
- Brukselkę lekko podgotowujemy we wrzątku (3-4 min) i obieramy listki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i warzywa. Wszystkie warzywa przesmażamy (7-10 min). Powinny być al dente. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Aby przygotować sos mieszamy energicznie ze sobą wszystkie składniki.
- Makaron gotujemy w dużej ilości wrzątku, solimy. Powinien być al dente.
- Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do warzyw, mieszamy całość.
- Przed podaniem całość polewamy przygotowanym sosem, mieszamy.
Dodaj komentarz