Brak produktów w koszyku
FILM – makaron z krewetkami i pomidorami
Dziś świętujemy Dzień Makaronu. A z Lubellą uczynimy to najlepiej! Zapraszam po pyszny przepis i film na makron z krewetkami i pomidorami.
Takie krewetki od zawsze przygotowuje mój ukochany Tata. Nauczył się wszystkiego od Fabio, którego poznał w Hamburgu u Vincenzo Andronaco. Makaron z krewetkami i pomidorami pachnie Włochami, jest cudownie pyszny, a przygotowanie go zajmie nam dosłownie chwilę. Sami spójrzcie!
- *dla 2 osób
- makaron Lubella gniazda wstęgi nr 57 Papardelle (pół opakowania)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 8 krewetek tygrysich
- puszka pomidorów pelati
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki (garść)
- Makaron gotujemy al dente w posolonym wrzątku, odcedzamy. Odkładamy go i zostawiamy ok. pół kubka wody z gotującego się makaronu.
- Czosnek siekamy.
- Z papryczki usuwamy pestki, siekamy ją.
- Krewetki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą.
- Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i chili.
- Kiedy całość zacznie pachnieć, dodajemy krewetki.
- Kiedy krewetki zmienią kolor z szarych na pomarańczowe (trwa to dosłownie chwilę, obserwujmy je), na patelnię wrzucamy pomidory.
- Jeśli nasze pomidory są całe, możemy rozdrobnić je na kawałki.
- Całość mieszamy chwilę, aż smaki połączą się.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy makaron.
- Makaron mieszamy, aż każda wstążka pokryje się sosem.
- Jeśli całość jest zbyt gęsta, możemy dolać wody, którą odlaliśmy z gotowania makaronu.
- Gotowe danie solidnie posypujemy posiekaną pietruchą.
Dodaj komentarz