Brak produktów w koszyku
MAKARON Z ŁOSOSIEM I GROSZKIEM

Jeśli będziecie mieli ugotowany makaron i przygotowane składniki, przygotowanie tego dania zajmie Wam 10 minut.
Makaron (świderki/penne) chłonie wszystkie smaki sosu, który pachnie masłem, winem, śmietanką, cytryną i ziołami. Delikatny łosoś pięknie pasuje do jędrnego groszku. Świeżo mielony pieprz to pozycja obowiązkowa tuż przed podaniem dania.
Oto instrukcja krok po kroku, dzięki której w chwil kilka będziecie mieli gotowy makaron z łososiem i groszkiem.
MAKARON Z ŁOSOSIEM I GROSZKIEM W SOSIE ZE ŚMIETANKI I WINA
2015-04-25 16:30:26
SKŁADNIKI
- *porcja dla 1 osoby
- 100 g makaronu (penne, świderki)
- 100 g świeżego łososia
- 1 szalotka (lub mała cebulka)
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- kilka gałązek tymianku (2-3)
- pół cytryny
- pół kubka świeżego groszku (lub mrożonego, nie z puszki!)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
- Szalotkę kroimy w cienkie plasterki (cebulę w kostkę).
- Rozgrzewamy masło, podsmażamy szalotkę (2-3 minuty).
- Do szalotki wlewamy wino, trzymamy całość na średnim ogniu (2-3 minuty).
- Dolewamy śmietankę, energicznie mieszamy całość.
- Łososia myjemy, kroimy w dowolne kawałki.
- Łososia dodajemy do szalotki, wina i śmietanki, mieszamy.
- Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy obrany z gałązek rozmaryn. Mieszamy.
- Dodajemy groszek i makaron.
- Całość podgrzewamy 3-4 minuty.
- Solimy do smaku.
- Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Na talerzu możemy podać makaron z ćwiartką cytryny.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/


Dodaj komentarz