Brak produktów w koszyku
Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami
To już ostatnie dni szparagowego szału. Była tarta ze szparagami, był quiche, były szparagi zapiekane i nawet risotto ze szparagami. Moje serce skradł pęczak ze szparagami i salsą verde, a dziś czas na makaron ze szparagami. Ale nie taki zwykły, bo podkręcony pomidorami – pieczonymi. Pieczone pomidory pachną dobrą oliwą i ziołami. Piekłam je razem z czosnkiem (w łupinkach), który po upieczeniu staje się cudownie miękki. Idealnie pasował do całości.
Pomidory z czosnkiem, solą i ziołami upiekłam, szparagi przesmażyłam, a makaron ugotowałam. I wyszło pyszne danie. Jeśli chcecie, do tak przygotowanego makaronu możecie dodać plastry szynki parmeńskiej – świeżej lub lekko przesmażonej.
Smacznego!
- 300 g makaronu (np. pasta fresca z Lidla, taglaitelle, papardelle itp)
- pęczek szparagów (ok. 200 g)
- ok. 15-20 pomidorków koktajlowych
- 5 ząbków czosnku w łupince
- kilka gałązek tymianku
- sól morska
- oliwa z oliwek
- parmezan
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
- Pomidorki myjemy, wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z ząbkami czosnku w łupinkach. Całość polewamy oliwą z oliwek (4-5 łyżek), oprószamy solą morską i tymiankiem. Dłońmi mieszamy pomidorki tak, aby pokryły się oliwą, solą i ziołami. Pomidory zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
- Szparagi dokładnie płuczemy. Odcinamy im zdrewniałe końcówki. Jeśli są grube, obieramy je cieniutko. Chudych nie obieramy. Szparagi kroimy na kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szparagi, solimy je, przesmażamy 4-5 minut, odkładamy.
- Na patelnię po szparagach wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dorzucamy upieczony czosnek (wyciskamy go z łupinek), a po chwili dodajemy makaron. Mieszamy całość.
- Dokładamy szparagi. Przesmażamy całość minutę do połączenia smaków.
- Na koniec wrzucamy upieczone pomidory wraz z ziołami i całym sokiem.
- Makaron oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Podajemy go z płatkami parmezanu.
Dodaj komentarz