Malinówka na trzy sposoby

 

NALEWKA Z MALIN.

Poznaj Zaczarowany Świat Nalewek i pobierz ebooka.

Znajdziesz w nim 18 wyjątkowych przepisów na nalewki <3

 

KLIKNIJ I POBIERZ EBOOKA

 

 

 

Malinówka czaruje rubinowym kolorem, przypomina o cudownym, słonecznym, pełnym uniesień lecie. Warto choć odrobinę wakacyjnych wspomnień zamknąć w karafce… A kiedy nadejdą jesienne wieczory, pod ciepłym kocem, z ulubionym kieliszkiem w dłoni będzie można lato wspominać i rozpamiętywać… I raczyć się malinową pysznością. 

Dziś podam Wam kilka sposobów na nalewkę malinową.

Mój Tata zasypuje owoce cukrem na trzy dni, a następnie dodaje do owoców i soku alkohol. Po około dziesieciu dniach oddziela owoce od alkoholu i filtruje wszystko.

Ja w zeszłym roku zalałam owoce alkoholem, a po miesiącu odzieliłam owoce od reszty. Do owoców dodałam cukier, a kiedy wytworzył się syrop, połaczyłam go z alkoholem.

Zrobiłam tez malinówkę na rumie. Maliny zasypałam cukrem, dodałam rum, laskę cynamonu i wanilię, Mieszałam wszystko często. Po tygodniu, kiedy cukier się rozpuścił, oddzieliłam owoce od nalewki i przefiltrowałam wszystko.

Wybierzcie idealny dla siebie sposób przygotowania malinówki.

NALEWKA MALINOWA
Napisz recenzję
Drukuj
Do przygotowania nalewki potrzebujemy
  1. * 1 kg malin
  2. * 2 kubki cukru
  3. * 0,7 alkoholu (spirytusu, wódki lub rumu)
  4. * laska cynamonu, laska wanilii - OPCJONALNIE
PRZYGOTOWANIE 1
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Przez trzy dni mieszamy co jakiś czas. Po trzech dniach zalewamy wszystko spirytusem lub wódką. Przez 10 dni wszystko mieszamy. Po tym czasie odzielamy owoce, zlewamy nalewkę i odstawiamy. Kiedy osad osadzi sie na dnie słoika, filtrujemy wszystko i przelewamy do butelek.
PRZYGOTOWANIE 2
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Mieszamy raz na jakiś czas. Po miesiącu oddzielamy owoce od płynu. Maliny zasypujemy cukrem na kilka dni. Po kilku dniach oddzielamy syrop i dodajemy do wcześniej zlanego płynu. Trzymamy wszystko w słoju około tygodnia. Po tym czasie filtrujemy nalewkę.
PRZYGOTOWANIE 3
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do sloja, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy laskę cynamonu oraz wanilię. Mieszamy jak najczęściej. Po około dziesięciu dniach możemy oddzielić owoce od alkoholu. Filtrujemy całość. Przelewamy nalewkę do butelek.
Uwagi
  1. Do filtrowania używam małego sitka i gęstej gazy. Aby wzbogacić smak możemy do nalewki dodać laskę cynamonu, wanilię wraz z ziarnami, kilka migdałów czy też rodzynki – wedle upodobania. Pozostałe po odzieleniu owoce możemy wykorzystać do zrobienia konfitury bądź likieru. Przefiltorwana i przelana do butelek nalewka najlepsza jest po dwóch, trzech miesiącach. Wiem, straszne to :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 nalewka malinowa nalewka z malin

 

 

 

 

 

30 Comments

  • Jolanta

    witam. Chciałabym zrobić jedną z tych nalewek wiśniowych. Nie bardzo jednak wiem ile cukru. co to znaczy dwa kubki?
    Dziękuję. Pozdrawiam.

  • Jolanta

    sorry, pomyliłam się. Nie z wiśniowych, ale malinowych.

  • Joanna

    Jaki rum biały czy ciemny? Pozdrawiam

  • Ewelina

    Czy słoje podczas leżakowania z zasypanymi malinami cukrem i zalanymi wódką powinny być przykryte przykrywką czy odkryte?

  • Joanna

    W jakim naczyniu najlepiej i o jakiej pojemności robić nalewkę z rumem?

  • Olga

    Proszę o subiektywną opinię, która werska malinówki 1 czy 2 wychodzi pyszniejsza. Waham sę co ma więcej sensu wyciąganie malinowego aromatu cukrem czy alkoholem?

  • Magda

    Witam,

    Czy sloje maja byc zakrecone (przygotowalam wersje 3)

  • Mp

    Jak zrobić likier lub konfiturę z owoców pozostałych po przygotowaniu nalewki( tych wcześniej zasilanych cukrem i później przetartych przez sitko) ?

    • Joanna

      Można je potraktować agarem i zrobić galaretkę lub gotować w garnuszku wraz z ewentualnym cukrem (do smaku) i zamykać na gorąco.

  • Kaja

    A w którym momencie dodać łaskę cynamonu?

  • Malina

    Ile wychodzi nalewki z tych proporcji?! +~

  • Magss

    Dziendobry wlasnie zaczynam bawić się w robienie nalewek i takie pytanie jaka jest różnica w nalewkach gdy zaleje się owoce alkoholem w pierwszej kolejności a nie cukrem i na odwrót?dziękuję za wyjaśnienie ☺☺☺

  • Ola

    Pytanie do Przygotowanie 1
    W momencie gdy po miesiącu oddzielamy alkohol od malin i pozostałe maliny zasypujemy cukrem to czy maliny mają nadal być w zamkniętym słoju na te kilka dni ? I drugie pytanie co wówczas z pozostałym plynem, czy również płyn zostawić w zamkniętym słoju na te kilka dni czy przechowywać np w lodówce ?

  • danuta nowicka

    czy nalewkę można zrobić z malin mrożonych ?

  • danuta nowicka

    czy nalewkę można zrobić z mrożonych malin?

  • Paulina

    Czy przechowywać w lodowce jak robię malinowke czy niekoniecznie?

  • Paulina

    Chodzi mi o przygotowanie nr 1
    Zasypiałam cukrem maliny wczoraj i tak jakby zaczęły gazowac i pchnąć jakby fermentowały tak ma być?
    Za dwa dni chce zalać wódka ale martwi mnie ten zapach jakby wino się robiło

    • Joanna

      Oj nie, nie powinno dojść do fermentacji, ale wyobrażam sobie, ze temperatura mogła zrobic swoje. Jeśli jest zapach fermentacji, a nie soku, lepiej nie zalewać całości alkoholem.

      • Paulina

        Czemu lepiej tego nie robić właśnie zalałam alkoholem a wcześniej sok odpadł na dół a maliny na górze
        A lepiej wyrzucić nie wiem co zrobić ? Zapach takiego wina był

        • Joanna

          Niestety nie ma mnie przy Pani i malinach i ciezko stwierdzić co się zadziało :) czy to zapach fermentacji czy soku, wina. Po jednym dniu powinno być wszytsko dobrze, bo tak wlasnie robie od lat. Pozostaje nam czekac. Prosze się nie martwic, będzie dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.