Brak produktów w koszyku
Malinówka na trzy sposoby

Poznaj Zaczarowany Świat Nalewek i pobierz ebooka.
Znajdziesz w nim 18 wyjątkowych przepisów na nalewki <3
KLIKNIJ I POBIERZ EBOOKA
Malinówka czaruje rubinowym kolorem, przypomina o cudownym, słonecznym, pełnym uniesień lecie. Warto choć odrobinę wakacyjnych wspomnień zamknąć w karafce… A kiedy nadejdą jesienne wieczory, pod ciepłym kocem, z ulubionym kieliszkiem w dłoni będzie można lato wspominać i rozpamiętywać… I raczyć się malinową pysznością.
Dziś podam Wam kilka sposobów na nalewkę malinową.
Mój Tata zasypuje owoce cukrem na trzy dni, a następnie dodaje do owoców i soku alkohol. Po około dziesieciu dniach oddziela owoce od alkoholu i filtruje wszystko.
Ja w zeszłym roku zalałam owoce alkoholem, a po miesiącu odzieliłam owoce od reszty. Do owoców dodałam cukier, a kiedy wytworzył się syrop, połaczyłam go z alkoholem.
Zrobiłam tez malinówkę na rumie. Maliny zasypałam cukrem, dodałam rum, laskę cynamonu i wanilię, Mieszałam wszystko często. Po tygodniu, kiedy cukier się rozpuścił, oddzieliłam owoce od nalewki i przefiltrowałam wszystko.
Wybierzcie idealny dla siebie sposób przygotowania malinówki.
- * 1 kg malin
- * 2 kubki cukru
- * 0,7 alkoholu (spirytusu, wódki lub rumu)
- * laska cynamonu, laska wanilii - OPCJONALNIE
- Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Przez trzy dni mieszamy co jakiś czas. Po trzech dniach zalewamy wszystko spirytusem lub wódką. Przez 10 dni wszystko mieszamy. Po tym czasie odzielamy owoce, zlewamy nalewkę i odstawiamy. Kiedy osad osadzi sie na dnie słoika, filtrujemy wszystko i przelewamy do butelek.
- Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Mieszamy raz na jakiś czas. Po miesiącu oddzielamy owoce od płynu. Maliny zasypujemy cukrem na kilka dni. Po kilku dniach oddzielamy syrop i dodajemy do wcześniej zlanego płynu. Trzymamy wszystko w słoju około tygodnia. Po tym czasie filtrujemy nalewkę.
- Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do sloja, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy laskę cynamonu oraz wanilię. Mieszamy jak najczęściej. Po około dziesięciu dniach możemy oddzielić owoce od alkoholu. Filtrujemy całość. Przelewamy nalewkę do butelek.
- Do filtrowania używam małego sitka i gęstej gazy. Aby wzbogacić smak możemy do nalewki dodać laskę cynamonu, wanilię wraz z ziarnami, kilka migdałów czy też rodzynki – wedle upodobania. Pozostałe po odzieleniu owoce możemy wykorzystać do zrobienia konfitury bądź likieru. Przefiltorwana i przelana do butelek nalewka najlepsza jest po dwóch, trzech miesiącach. Wiem, straszne to :)


Jolanta
witam. Chciałabym zrobić jedną z tych nalewek wiśniowych. Nie bardzo jednak wiem ile cukru. co to znaczy dwa kubki?
Dziękuję. Pozdrawiam.