Brak produktów w koszyku
Malinowy tort bezowy z pistacjami
Uwielbiam piec bezy. Pewnie dlatego, że tort bezowy jest zdecydowanie łatwiej upiec niż jakikolwiek inny tort. Tort bezowy może się składać z kilku krążków. To Wy decydujecie jak on będzie wyglądał. Do upieczenia tortu bezowego nie potrzebujecie żadnej formy. Wystarczy, że macie piekarnik z termoobiegiem i dwie blaszki. Sami tworzycie kształt bezy. Potrzebny jest jeszcze spokój, no i niezbędne są też chęci.
Krążki tortu bezowego to dobrze ubite białko. Zazwyczaj nie dodaję do nich żadnych dodatków. Czasami dodaję barwnik lub hibiskus. Sekretem pysznego tortu bezowego jest masa. Przygotowuję ją z bitej śmietany i serka mascarpone. Do masy możecie dodać likier, np. Cointreau czy ajerkoniak. Możecie dodać migdały, orzechy, figi, wiśnie.
Malinowy tort bezowy przygotowałam dla Malinki, która świętowała swoje piąte urodziny. Wymyśliłam sobie, że musi być malinowy, smak połączyłam z czerwoną porzeczką i pistacjami. Wszystko ukryte było w masie, którą przygotowałam tuż przed złożeniem tortu.
Tort bezowy z malinami wyglądał pięknie i podobno smakował obłędnie. Opowiem Wam jak, krok po kroku przygotować taki tort.
#beza
- ***beza
- 10 białek
- 440 g drobnego cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu
- ***do przełożenia tortu
- 2 opakowania serków mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kubki malin
- 3, 4 łyżki czerwonej porzeczki (miałam zamrożoną)
- kubek pistacji
- Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski.
- Zaczynamy mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obroach, a kiedy zaczną się pienić zwiększamy obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodajemy cukier.
- Cukier dodajemy partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
- Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Przygotowujemy 2 blachy. Rozkładamy na każdej blaszce papier do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
- Na blaszki wykładamy ubite białka. To ile chcemy mieć pięter zależy od nas. Na jednej blaszce zmieścicie duży spód bezy + małą górę, lub kolejne piętro i średni okręg. itd.
- Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg) na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezy na 2 godziny.
- Po godzinie możemy blaszki zamieniać piętrami. Robimy to jednak szybko i sprawnie, gdyż beza przeciągów i otwierania piekarnika nie cierpi.
- Po upływie 2,5 godzin wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do ostygnięcia na minimum dwie godziny.
- Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy do niej cukier puder.
- Kiedy śmietanka będzie ubita, dodajemy do niej partiami serki mascarpone.
- Do gotowej masy dodajemy posiekane pistacje oraz połowę malin. Całość mieszamy.
- Każdy krążek bezy przekładamy kremem, dodajemy owoce (maliny, porzeczki) i kładziemy kolejny krążek.
- Tort bezowy możemy ozdobić kolorowymi chorągiewkami czy innymi ozdobami.
- Warto upiec bezę pod wieczór i zostawić ją na całą noc w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. Na drugi dzień, tuż przed podaniem przygotujcie masę z serka mascarpone i na świeżo przełóżcie nim tort.
Dodaj komentarz