Brak produktów w koszyku
Beza z owocami i śmietanką bez laktozy
Tę bezę przygotowałam dla Bartusia, który w niedzielę miał I Komunię Św. Oprócz dużej bezy, upiekłam też malutką. Bartek jest uczulony na mleko. Nie dodałam więc ani mascarpone ani śmietanki. Udało mi się kupić śmietankę 36% całkowicie bez laktozy, która świetnie się ubiła. Przed pieczeniem ozdobiłam ją malusimi cukrowymi serduszkami i kuleczkami.
Śmietankę kupiłam w sklepie ekologicznym.
Przyjęcie komunijne było śliczne, jedzenie przepyszne, a bezę Bartek zjadł całą :)
Do przygotowania bezy wykorzystałam mój sprawdzony przepis.
Opiszę go w skrócie i w punktach, bo to naprawdę nic trudnego :)
1. z 10 jajek odzielamy białka od żółtek
2. białka ubijamy na sztywną pianę dodajac małymi partiami podczas ubijania 440 g drobnego cukru
3. na koniec do piany dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu
4. do ubitej piany dodajemy garść posiekanej gorzkiej czekolady
5. nagrzewamy piekarnik do 120 stopni
6. na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ubite białko i formujemy kształt – dowolny (ja szpatułką „wyciągam” pianę w górę). Obok dużej bezy uformowałam też mniejszą
7. dodajemy na pianę cukrowe ozdoby
8. w 120 stopniach bezę pieczemy przez 30 minut
9. zmmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezę jeszcze przez 3 godziny – zostawiamy na całą noc w zamkniętym piekarniku
10. rano ubijamy śmietankę na sztywno (nie dodałam cukru)
11. nakładamy śmietankę na bezę, a na śmietance układamy owoce – takie, na jakie mamy ochotę :)
12. całość posypujemy gorzką czekoladą, przechowujemy w lodówce
SKŁADNIKI:
10 białek
440 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
garść posiekanej czekolady
posypki cukrowe
śmietanka bez laktozy 36%
dowolne owoce sezonowe
posiekana czekolada
Pozdrowienia :)
Asia
Magda
A gdzie można kupić taką śmietankę bez laktozy??