Martini z czerwoną porzeczką

Martini z czerwoną porzeczką

Sposoby na tego drinka są dwa.

Można Martini Bianco połączyć z wodą gazowaną i garścią zamrożonych, czerwonych porzeczek. Smak Martini będzie dominował, porzeczka schłodzi drinka i da delikatny posmak. 

Można również przygotować kompot/sok z porzeczek, który połączony z Martini, wodą gazowaną, lodem i zamrożonymi porzeczkami będzie smakował słońcem i latem. Kwaśny i letni smak porzeczek świetnie skomponuje się ze słodkim Martini. Zamrożone wcześniej porzeczki posłużą jako lód, a dodatkowo podczas picia będzie je można podjadać.

Wybieram drugą wersję, a Wy? 

MARTINI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
10 min
CAŁKOWITY CZAS
20 min
SKŁADNIKI
  1. Martini Bianco
  2. woda gazowana
  3. lód
  4. 0,5 kg czerwonej porzeczki
  5. kubek cukru
  6. litr wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Martini i wodę gazowaną dobrze schładzamy.
  2. Porzeczkę myjemy - garść przekładamy do woreczka i mrozimy.
  3. Pozostałą porzeczkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą.
  4. Porzeczkę gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  5. Kompot studzimy.
  6. Do szklanki wkładamy lód, dolewamy schłodzony kompot z porzeczki oraz pożądaną ilość Martini Bianco.
  7. Całość uzupełniamy wodą gazowaną oraz dodajemy zamrożona porzeczki.
Uwagi
  1. Proporcje tego drinka są dowolne.
  2. Zamiast Martini Bianco możecie użyć Prosecco, wódki lub rumu.
  3. Czerwone porzeczki warto zamrozić. Świetnie zachowują się po rozmrożeniu, więc można dodawać je do wypieków czy drinków jesienią, zimą.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
drink z martini i czerwoną porzeczką

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.