Brak produktów w koszyku
Martini z czerwoną porzeczką
Sposoby na tego drinka są dwa.
Można Martini Bianco połączyć z wodą gazowaną i garścią zamrożonych, czerwonych porzeczek. Smak Martini będzie dominował, porzeczka schłodzi drinka i da delikatny posmak.
Można również przygotować kompot/sok z porzeczek, który połączony z Martini, wodą gazowaną, lodem i zamrożonymi porzeczkami będzie smakował słońcem i latem. Kwaśny i letni smak porzeczek świetnie skomponuje się ze słodkim Martini. Zamrożone wcześniej porzeczki posłużą jako lód, a dodatkowo podczas picia będzie je można podjadać.
Wybieram drugą wersję, a Wy?
- Martini Bianco
- woda gazowana
- lód
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- kubek cukru
- litr wody
- Martini i wodę gazowaną dobrze schładzamy.
- Porzeczkę myjemy - garść przekładamy do woreczka i mrozimy.
- Pozostałą porzeczkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą.
- Porzeczkę gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
- Kompot studzimy.
- Do szklanki wkładamy lód, dolewamy schłodzony kompot z porzeczki oraz pożądaną ilość Martini Bianco.
- Całość uzupełniamy wodą gazowaną oraz dodajemy zamrożona porzeczki.
- Proporcje tego drinka są dowolne.
- Zamiast Martini Bianco możecie użyć Prosecco, wódki lub rumu.
- Czerwone porzeczki warto zamrozić. Świetnie zachowują się po rozmrożeniu, więc można dodawać je do wypieków czy drinków jesienią, zimą.
Konczi i Szpileczka
Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!