Brak produktów w koszyku
Marynowane rzodkiewki
Marynowane marchewki znacie już z poprzedniego wpisu. Dziś na warsztat bierzemy rzodkiewki. Przełamiemy ich charakterność octem, złagodzimy cukrem. Zasada marynowania jest ta sama co przy marchewkach – pół szklanki octu, pół szklanki cukru, szklanka wody. I już. To super przepis, jest też w mojej super książce :)
- 2 pęczki rzodkiewek
- pół szklanki octu
- pół szklanki cukru
- szklanka wody
- Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście i ogonki.
- Listki możemy odłożyć – przygotujemy pesto z liści rzodkiewek
- Korzystając z mandoliny, alo cieniutkiej tarki, tniemy rzodkiewki w cienki plasterki.
- Rzodkiewki przekładamy do słoików.
- W garnuszku na niewielkim ogniu mieszamy ze sobą wodę, ocet i cukier.
- Kiedy cukier rozpuści się, zalewamy ciepłym płynem rzodkiewki.
- Rzodkiewki przechowujemy w lodówce.
- Fantastycznie łączą się z grillowanymi daniami czy warzywami.
- Wspaniale smakują z pastami, jako dodatek do chleba czy sałatek.
Karolina
Fantastyczne! Jutro robię :)