Brak produktów w koszyku
Mazurek z Lemon Curd
Idealnie kruchy, słodki, taki, że nie można przestać go jeść. Taki właśnie jest mój mazurek. I tylko takie mazurki lubię i tylko takie mazurki robię.
Na ciasto kruche możemy nałożyć przeróżne masy, a ja polecam lemon curd z limoncello, który idealnie równoważy słodkość ciasta.
Przepis na mazurka oraz inne wspaniałości znajdziecie w najnowszym wydaniu Magzynu SMAQ, do którego pobrania serdecznie zapraszam. ;)
MAZUREK CYTRYNOWY
2015-03-28 21:29:48
Ciasto kruche
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki esencji waniliowej
LEMON CURD Z LIMONCELLO
- 3 cytryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 60 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cytrynówki lub limoncello
do dekoracji
- migdały, skórka otarta z cytryny, cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła – siekamy całość. Dodajemy żółtka, cukier puder i esencję waniliową. Ciasto szybko wyrabiamy, zwijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
- Ze sparzonych cytryny wyciskamy sok, ścieramy skórkę i razem z masłem podgrzewamy wszystko w rondelku. Dodajemy cukier, mieszamy. W misce rozkłócamy jajka i malutkim strumieniem wlewamy jajka do gorącego soku z cytryn, masła i cukru. Mieszamy szybko i przez cały czas , przez ok. 5 minut. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy limoncello lub cytrynówkę.
- Lemon curd chłodzimy w lodówce – wtedy jeszcze bardziej stężeje.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta. Możemy lekko podsypać mąką. Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
- Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto studzimy.
- Na ciasto nakładamy lemon curd, ozdabiamy całymi, lekko uprażonymi migdałami oraz skorka otarta z cytryny. Posypujemy cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz