Brak produktów w koszyku
MAZURKI – RÓŻANY I KAJMAKOWY
Kocham MAZURKI – za ich kruchość, słodkość i dodatki. Niekiedy są tak kruche, że rozpadają się przy krojeniu. Według mnie, właśnie taki mazurek jest idealny. W zasadzie Wielkanoc jest jedynym czasem, kiedy je piekę. Mój ulubiony mazurek to taki z serkiem mascarpone, do którego dodaję wyjątkowy krem z płatków dzikiej róży. Masę dostałam od mojej Przyjaciółki, która przywiozła mi ją z Podlasia. Jest dla mnie tak cenna jak złoto. Krem różany jest zwarty, słodki, można wyczuć płatki dzikiej róży utarte z cukrem. Połączony z mascarpone tworzy anielsko łagodny krem – idealny do świątecznego mazurka.
- * 340 g mąki pszennej (1 szklanka mąki pszennej jasnej, typ 550 to 170 g)
- * 160 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka to 200 g)
- * 100 g cukru (1 szklanka to 240 g, 1 łyżka to 14 g, a 1 łyżeczka to 5 g)
- * 300 g zimnego masła
- * 2 jajka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, posiekane masło oraz jajka. Zagniatamy całość i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy trochę mąką i rozwałkowujemy na kwadrat (wysokość ok. 0,5 cm).
Ciasto pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu, wyjmujemy, studzimy i ozdabiamy przygotowaną masą.
Całe opakowanie serka mascarpone łączymy z 5 łyżeczkami kremu różanego (lub konfitury różanej), dodajemy łyżkę cukru pudru. Mieszamy całość i nakładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy wszystko płatkami migdałów.
MASA KAJMAKOWA
Małą puszkę kajmaku podgrzewamy w garnuszku i łączymy z 4,5 łyżkami śmietanki 30%. Rozcieramy całość, tak aby nie było grudek. Dodajemy cząstki pomarańczy i płatki migdałów do smaku.
Jak widać na załączonym obrazku, z ciasta mazurkowego, mój synek Karol postanowił upiec też chlebek Elfów – Lembas. Wyszedł pysznie kruchy :)
Uff, wracam do kuchni. Życzę wszystkim pięknych Świąt :)
Pozdrowienia, Asia :)
Dodaj komentarz