Brak produktów w koszyku
Meatballs w sosie barbecue
Meatballs to nic innego jak malutkie pulpeciki. Ale nie byle jakie, bo porządnie doprawione, a tym razem to i nawet skąpane w kapitalnie pysznym sosie. Nie bójcie się używać gotowych sosów BBQ. Ja kupuję takie w butelkach albo i w słoikach i doprawiam je po swojemu. Oczywiście możecie sami zrobić taki sos (przepis TU), ale nie katujcie się jeśli nie macie czasu.
Meatballsy są pysznym obiadem, ale nabite na wykałaczkę mogą być też fantastyczną przekąską :)
SKŁADNIKI NA ok 20 metballsów:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżka sosu sojowego
łyżeczka wędzonej papryki
1 jajko
mała czerstwa bułka namoczona w wodzie
SKŁADNIKI na sos BBQ do metballsów:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki srirachy lub pasty chili
500 ml sosu BBQ
2 łyżki miodu
sok z połowy limonki
łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namaczamy w wodzie.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, starty na tarce imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy sol, pieprz, sos sojowy i wędzonką paprykę.
Dokładamy jajko i odciśniętą bułkę z wody.
Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy ręką lub łyżka.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy malutkie kuleczki i układamy je na blaszce.
Metabllsy pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
W tym czasie w garnuszku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek.
Do garnka wlewamy sos BBQ, dodajemy srirachę, miód, sok z limonki oraz wędzonką paprykę.
Dokładnie wszystko mieszamy i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy sosu i jeśli brakuje nam jakiegokolwiek smaku, doprawiamy sos (po swojemu :)
Upieczone meatballsy wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy, aby wszystkie pokryły się sosem BBQ.
Na koniec meatballsy w sosie BBQ posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj komentarz