Bardzo lubię ziołowe likiery, oj bardzo. To chyba dlatego, że kiedy byłam mała i bolała mnie głowa czy brzuch, moja Mama dawała mi małą łyżeczkę cukru, na której było kilkanaście kropli miętowych. Super był ten smak!
Fernet Branca, Branca Menta, Unicum czy Jägermeister to moje ulubione likiery. Branca Menta chyba smakuje mi najbardziej. Są dni kiedy moją głowę, nerwy i ogólną chandrę koi zmrożony kieliszek Branca Menta, a są takie dni, kiedy lubię likier bardzo ciepły.
Pamiętam, że utkwił mi w głowie smak, o którym kiedyś ktoś napisał – połączenie Fernet Branca i arbuza. Ależ to musi być diablesko pyszny romans słodkiego i orzeźwiajacego arbuza z likierem, w którego skład wchodzi 40 ziół, gorzkiego i tak aromatycznego w smaku jak nic innego. Muszę się skusić. Koniecznie.
Wyczekana, pachnąca, wcale nie zielona, a o herbacianym kolorze – MIĘTÓWKA. Oprócz tego, że wyborna w smaku, to jeszcze zdrowa. Miętówka podobnie jak ziołowe likiery ma lekkie właściwości bakteriobójcze, łagodne działanie uspokajające, działa rozkurczowo, uśmierza bóle żołądka.
Miętówkę można przygotowac wytrawną nie dodając do niej grama cukru. Wtedy w razie konieczności wystarczy spożyć kilka kropli miętówki.
Moja miętówka jest lekko słodka. Przygotowałam ją z litra wódki i kubka cukru. Do przygotowania miętówki polecam użyć mięty ogrodowej, pochodzącej z dobrego źródła.
Pozdrowienia, Asia
- 2 pęczki mięty pieprzowej
- litr wódki
- kubek cukru
- Umytą miętę zalewamy alkoholem i odstawiamy na 10-14 dni w ciemne miejsce.
- Raz na jakiś czas możemy słojem zamieszać.
- Po 14 dniach usuwamy ze słoja liście, a do alkoholu wsypujemy kubek cukru.
- Słój zakręcamy, odstawiamy i raz/dwa razy dziennie potrząsamy nim, aby cukier się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek.
- Miętówka jest gotowa do picia.
- Miętówka jest magiczna, uwierzcie. Szanujcie jej każdą kroplę.
- <3
a ile to jest: “dwa pęczki mięty” ?? można prosic o zdjecie takiej ilości rozłożonej na stole albo umieszczonej już w słoju??
pozdrawiam
Proszę założyć, że pęczek to taka ilość, jaka jest w doniczce, którą można kupić w markecie. Pęczek to kubek. Z ilością nie przesadzimy, więc proszę się nie martwić :) Pozdrowienia ;)
Wspaniałe przepisy na nalewki!
Bardzo dziękuję :)
Czy słoik od razu zakręcamy, po zalaniu mięty alkoholem ?
Dzien dobry, zakręcamy słoik :)
Proszę o podpowiedź czy zakręcamy słoik po dodaniu mięty do alkoholu czy tylko przykrywamy gazą ?
Dziękuję :)
na zdrówko :)
Witam, taka mięta z Lidla jest ok??? Teraz ciężko o taką z ogródka :)
Calowalabym raczej w solidny pęczek, który mozna kupic na rynku czy warzywniaku. Ta z Lidla jest kiepska :(
Matko Boska!
Co to za przepis!
Na litr wódki pęczek mięty( jaki?) i kubek cukru( jaki?)
:)) ma Pan racje, przepraszam. Zachowałam się jak blondynka. Ale to trochę dlatego, ze nie musimy wykazywać się tu aptekarska dokładnością. Do przygotowania tej nalewki używam mięty w pęczku, który kupuje w moim warzywniaku. Mieta cała – i listki i łodyżki wazy 200 g. Im wiecej da Pan mięty, tym bardziej intensywna będzie nalewka. Kubek cukru to 220-250 g. Jeśli nie lubi Pan słodkich nalewek, prosze dać mniej i próbować. Trzymam kciuki i czekam na wiesci :)
Nalewka miętowa jest najlepsza na ból brzucha. Działa już po 20 minutach.