- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka rumu
- 130 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
- Ubijamy jajo wraz z olejem, mlekiem i cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dodajemy równiez rum i sól - miksujemy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenie, dodajemy do masy jajecznej. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelewamy do foremek i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.
wygladają pysznie:)
dziękuję :)
Jak długo takie babki zachowują świeżość? Czy wytrzymają jeśli upiekę je kilka dni przed świętami?
One są dość wilgotne, więc dwa dni przed Świętami powinny być ok :)
Ile babeczek wychodzi z tego przepisu?
Dzień dobry :) piekłam babeczki w takiej silikonowej foremce chyba z tchibo. One są malusienkie i wyszło ich chyba 12. W takiej foremce na muffiny ciasta starczy na ok 4 babeczki. :)