Brak produktów w koszyku
Mini babki cytrynowe
Czy to mini babki czy też mini muffiny, już sama nie wiem. Wiem, że udało mi się kupić w Tchibo przepiękne silikonowe foremki i byłam tak z zadowolona, że od razu po przyjściu do domu zabrałam się za pieczenie.
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka rumu
- 130 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
- Ubijamy jajo wraz z olejem, mlekiem i cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dodajemy równiez rum i sól - miksujemy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenie, dodajemy do masy jajecznej. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelewamy do foremek i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.
ewa
wygladają pysznie:)