Brak produktów w koszyku
Mini kanapki ze szprotkami
Szprotki to takie małe aparatki. Najczęściej jemy je wędzone – w całości. Jeśli uda się Wam kupić szprotki świeże, śmiało możecie je upiec lub usmażyć.
W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie przygotowałam mini karnawałowe kanapeczki z salą pomidorową i szprotką pachnącą wędzoną paprykę. W sam raz na jeden kęs :)
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
*2 kromki ciemnego chleba ze słonecznikiem
*5 łyżek pasty pomidorowej
*1 mała cebulka
*5 pomidorków
*1/4 łyżeczki papryki wędzonej
*1 łyżka oliwy z oliwek
*szczypta chilli
*pieprz i sól do smaku
*4 szprotki wędzone lub świeże*
*natka pietruszki
**do świeżych szprotek potrzebujemy oleju, maki i wędzonej papryki.
PRZYGOTOWANIE:
Świeże, umyte szprotki obtaczamy w mące pomieszanej z solą i wędzoną papryką i smażymy na złoto z obu stron.
Z chleba wycinamy kółeczka (robimy to szklanką).
Przygotowujemy salsę pomidorową – pokrojone w kostkę pomidorki mieszamy z pokrojoną cebulką, chilli, pastą pomidorową, papryką wędzoną oliwą i przyprawami.
Salsę pomidorową nakładamy na każda kromkę chleba.
Na salsę układamy szprotkę. Całość oprószamy natką pietruszki.
Smacznego :)
Dodaj komentarz