Mini kanapki ze szprotkami

Szprotki to takie małe aparatki. Najczęściej jemy je wędzone – w całości. Jeśli uda się Wam kupić szprotki świeże, śmiało możecie je upiec lub usmażyć. 

W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie przygotowałam mini karnawałowe kanapeczki z salą pomidorową i szprotką pachnącą wędzoną paprykę. W sam raz na jeden kęs :)

 

SKŁADNIKI (dla 1 osoby):

*2 kromki ciemnego chleba ze słonecznikiem

*5 łyżek pasty pomidorowej

*1 mała cebulka

*5 pomidorków

*1/4 łyżeczki papryki wędzonej

*1 łyżka oliwy z oliwek

*szczypta chilli

*pieprz i sól do smaku

*4 szprotki wędzone lub świeże*

*natka pietruszki

**do świeżych szprotek potrzebujemy oleju, maki i wędzonej papryki.

 

PRZYGOTOWANIE:

Świeże, umyte szprotki obtaczamy w mące pomieszanej z solą i wędzoną papryką i smażymy na złoto z obu stron.

Z chleba wycinamy kółeczka (robimy to szklanką).

Przygotowujemy salsę pomidorową – pokrojone w kostkę pomidorki mieszamy z pokrojoną cebulką, chilli, pastą pomidorową, papryką wędzoną oliwą i przyprawami.

Salsę pomidorową nakładamy na każda kromkę chleba.

Na salsę układamy szprotkę. Całość oprószamy natką pietruszki.

 

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.