MINI KOTLECIKI Z SEZAMEM I SOSEM MIĘTOWYM

 

Te kotleciki to smak naszej ostatniej wyprawy do Grecji. Usmażyłam je na przyjęcie, które zorganizowaliśmy sobie z Przyjaciółmi tuż po powrocie. Cel był jeden  – miały pachnieć Grecją :)

Kotleciki przygotowałam z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, dodałam też do nich mieloną jagnięcinę. To ona wraz z miętą i innymi przyprawami najbardziej przypomina mi Grecję.

Jeśli nie uda Wam się kupić mielonej jagnięciny, przygotujcie kotleciki z mięsą wieprzowo-wołowego.

KOTLECIKI Z SEZAMEM I SOSEM MIĘTOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (na ok 20-30 małych kotlecików)
    *KOTLECIKI
    1. 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
    2. 150 g mielonej jagnięciny
    3. 1 jajko
    4. 2 łyżki bułki tartej
    5. 1 łyżka posiekanej mięty
    6. 1 łyżka posiekanej pietruszki
    7. cebula
    8. ząbek czosnku
    9. ok. 4 łyżek sezamu
    10. sól, pieprz
    11. oliwa
    *SOS MIĘTOWY
    1. kubek jogurtu greckiego
    2. ząbek czosnku
    3. łyżka tahini
    4. sól, pieprz
    5. garść świeżej mięty
    PRZYGOTOWANIE
    1. *kotleciki
    2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy do mięsa.
    3. Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane zioła, wyciśnięty ząbek czonsku, sól oraz pieprz - wyrabiamy całość.
    4. Do mięsa dodajemy sezam, ponownie wszystko mieszamy.
    5. Formujemy małe kuleczki. Patelnię grillową smarujemy oliwą.
    6. Kotleciki grillujemy po kilka minut z każdej strony.
    7. *sos miętowy
    8. Wszystkie składniki na sos miętowy (jogurt, tahini, czosnek, przyprawy, miętę) miksujemy mikserem lub blenderem na gładką masę.
    9. Kotleciki podajemy z sosem miętowym. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami.
    Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

     

     

     

     

     

    Print Friendly, PDF & Email

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.