Brak produktów w koszyku
MINI KOTLECIKI Z SEZAMEM I SOSEM MIĘTOWYM
Te kotleciki to smak naszej ostatniej wyprawy do Grecji. Usmażyłam je na przyjęcie, które zorganizowaliśmy sobie z Przyjaciółmi tuż po powrocie. Cel był jeden – miały pachnieć Grecją :)
Kotleciki przygotowałam z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, dodałam też do nich mieloną jagnięcinę. To ona wraz z miętą i innymi przyprawami najbardziej przypomina mi Grecję.
Jeśli nie uda Wam się kupić mielonej jagnięciny, przygotujcie kotleciki z mięsą wieprzowo-wołowego.
- 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
- 150 g mielonej jagnięciny
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- cebula
- ząbek czosnku
- ok. 4 łyżek sezamu
- sól, pieprz
- oliwa
- kubek jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- łyżka tahini
- sól, pieprz
- garść świeżej mięty
- *kotleciki
- Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy do mięsa.
- Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane zioła, wyciśnięty ząbek czonsku, sól oraz pieprz - wyrabiamy całość.
- Do mięsa dodajemy sezam, ponownie wszystko mieszamy.
- Formujemy małe kuleczki. Patelnię grillową smarujemy oliwą.
- Kotleciki grillujemy po kilka minut z każdej strony.
- *sos miętowy
- Wszystkie składniki na sos miętowy (jogurt, tahini, czosnek, przyprawy, miętę) miksujemy mikserem lub blenderem na gładką masę.
- Kotleciki podajemy z sosem miętowym. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz