Miska szczęścia z pieczoną rybą

 

Kocham miski szczęścia – tak potocznie mówię na bowle, które podbijają świat. Wsadem takiego bowla może być wszystko – sałata, makaron, kasza, ryż. Następnie dodajemy do miski szczęścia super zdrowe kolorowe warzywa, a nawet owoce. Oprócz kolorowych warzyw w mojej misce odnajdziecie również pieczoną rybę.

W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie przygotowałam miskę szczęścia z pieczoną flądrą. Czy wiecie jak odróżnić flądrę (stornię) od turbota?

* Stornia osiąga 20-30 cm długości (bałtycka). Jest mniejsza od Turbota. 

* Guzki, czyli wyrostki kolczaste ma inaczej rozmieszczone niż Turbot. 

* Są one rozłożone wzdłuż płetwy grzbietowej i płetwy brzusznej. 

* Stornia jest jaśniejsza od Turbota, ma barwę od żółtoszarej z zielonym odcieniem do brunatnej.

* Stornia ma jeszcze plamki rdzawe i jasne na stronie ocznej, Turbot ich nie ma.

* Turbot jest większy od storni, długość ciała do 55 cm (bałtycki).

* Turbot ma dużo twardych guzowatych kosteczek – wyrostków kolczastych po stronie ocznej, (Stornia wzdłuż płetwy grzbietowej i brzusznej).

* Barwa Turbota jest ciemniejsza szara do brunatno zielonej.

Do przygotowania zdrowej miski szczęścia z pieczoną potrzebujecie:

*100 g ryżu jaśminowego

*1 flądrę

*garść ziół (mięta, kolendra, pachnotka, szczypiorek)

*6 pomidorków

*pół szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

*3 rzodkiewki

*pół zielonego ogórka

*pół szklanki listków sałaty

*6 papryczek patron lub innej papryki (użyjcie ulubionej)

*sól w płatkach, pieprz

*cytryna

*sos: majonez połączony z pastą chilli

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w posolonej, wrzącej wodzie 20 minut.

Oczyszczoną rybę solimy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Zioła siekamy.

Kapustę drobno kroimy.

Ogórki kroimy w plastry.

Rzodkiewki kroimy w ćwiartki.

Pomidorki kroimy na pół.

Papryczki padron smażymy na rozgrzanej patelni i odrobinie oliwy – na chrupiąco. Na koniec solimy.

Ugotowany ryż mieszamy z ziołami i sokiem z cytryny (do smaku), wykładamy go do miski.

Dokładamy sałatę oraz pozostałe dodatki.

Na koniec dajemy upieczoną rybę.

Majonez łączymy z pastą chilli, nakładamy go na środek miski szczęścia.

Całość oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, możemy dodatkowo użyć ziół i oliwy z oliwek.

Smacznego :)

 

 

#naturalniebaltyckie #baltyk #morzebaltyckie#rybybaltyckie #baltyckiewartosci #rybneprzepisy #ryby #dietarybna #naturalnie

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.