Brak produktów w koszyku
Miska szczęścia z pieczoną rybą
Kocham miski szczęścia – tak potocznie mówię na bowle, które podbijają świat. Wsadem takiego bowla może być wszystko – sałata, makaron, kasza, ryż. Następnie dodajemy do miski szczęścia super zdrowe kolorowe warzywa, a nawet owoce. Oprócz kolorowych warzyw w mojej misce odnajdziecie również pieczoną rybę.
W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie przygotowałam miskę szczęścia z pieczoną flądrą. Czy wiecie jak odróżnić flądrę (stornię) od turbota?
* Stornia osiąga 20-30 cm długości (bałtycka). Jest mniejsza od Turbota.
* Guzki, czyli wyrostki kolczaste ma inaczej rozmieszczone niż Turbot.
* Są one rozłożone wzdłuż płetwy grzbietowej i płetwy brzusznej.
* Stornia jest jaśniejsza od Turbota, ma barwę od żółtoszarej z zielonym odcieniem do brunatnej.
* Stornia ma jeszcze plamki rdzawe i jasne na stronie ocznej, Turbot ich nie ma.
* Turbot jest większy od storni, długość ciała do 55 cm (bałtycki).
* Turbot ma dużo twardych guzowatych kosteczek – wyrostków kolczastych po stronie ocznej, (Stornia wzdłuż płetwy grzbietowej i brzusznej).
* Barwa Turbota jest ciemniejsza szara do brunatno zielonej.
Do przygotowania zdrowej miski szczęścia z pieczoną potrzebujecie:
*100 g ryżu jaśminowego
*1 flądrę
*garść ziół (mięta, kolendra, pachnotka, szczypiorek)
*6 pomidorków
*pół szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
*3 rzodkiewki
*pół zielonego ogórka
*pół szklanki listków sałaty
*6 papryczek patron lub innej papryki (użyjcie ulubionej)
*sól w płatkach, pieprz
*cytryna
*sos: majonez połączony z pastą chilli
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w posolonej, wrzącej wodzie 20 minut.
Oczyszczoną rybę solimy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Zioła siekamy.
Kapustę drobno kroimy.
Ogórki kroimy w plastry.
Rzodkiewki kroimy w ćwiartki.
Pomidorki kroimy na pół.
Papryczki padron smażymy na rozgrzanej patelni i odrobinie oliwy – na chrupiąco. Na koniec solimy.
Ugotowany ryż mieszamy z ziołami i sokiem z cytryny (do smaku), wykładamy go do miski.
Dokładamy sałatę oraz pozostałe dodatki.
Na koniec dajemy upieczoną rybę.
Majonez łączymy z pastą chilli, nakładamy go na środek miski szczęścia.
Całość oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, możemy dodatkowo użyć ziół i oliwy z oliwek.
Smacznego :)
#naturalniebaltyckie #baltyk #morzebaltyckie#rybybaltyckie #baltyckiewartosci #rybneprzepisy #ryby #dietarybna #naturalnie
Dodaj komentarz