Młoda kapusta zasmażana

Taką kapustę robi moja Mama, więc to zupełnie normalne, że uważam ją za najlepszą na świecie, prawda? :)

 

SKŁADNIKI:

1 główka młodej kapusty

sól

woda

listek laurowy

3 kulki ziela angielskiego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju rzepakowego

łyżka mąki

solidna garść koperku

sól/pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich, zniszczonych liści, kroimy na pół i siekamy – umieszczamy w misce.
  2. Dodajemy dwie łyżeczki soli, mieszamy. Kapusta lekko zmięknie i opadnie.
  3. Taką kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy dwiema szklankami wody.
  4. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy ją na małym ogniu.
  5. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, możemy ocenić czy jest potrzeba dolania wody. Płynu powinno być ciut więcej niż kapusty.
  6. Do kapusty dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Na patelnię wlewamy pół chochli płynu z garnka kapusty i całość z patelni przelewamy do garnka – mieszamy.
  8. Doprawiamy kapustę do smaku – solą i pieprzem.
  9. Na koniec dajemy solidną garść kopru.
  10. Kapustę gotujemy krótko – ok 15 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.