Brak produktów w koszyku
Młoda kapusta zasmażana

Taką kapustę robi moja Mama, więc to zupełnie normalne, że uważam ją za najlepszą na świecie, prawda? :)
SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
sól
woda
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka mąki
solidna garść koperku
sól/pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę obieramy z wierzchnich, zniszczonych liści, kroimy na pół i siekamy – umieszczamy w misce.
- Dodajemy dwie łyżeczki soli, mieszamy. Kapusta lekko zmięknie i opadnie.
- Taką kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy dwiema szklankami wody.
- Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy ją na małym ogniu.
- Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, możemy ocenić czy jest potrzeba dolania wody. Płynu powinno być ciut więcej niż kapusty.
- Do kapusty dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Na patelnię wlewamy pół chochli płynu z garnka kapusty i całość z patelni przelewamy do garnka – mieszamy.
- Doprawiamy kapustę do smaku – solą i pieprzem.
- Na koniec dajemy solidną garść kopru.
- Kapustę gotujemy krótko – ok 15 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Dodaj komentarz