Mocny czekoladowiec bez mąki, ze słonymi pistacjami

MOCNY CZEKOLADOWIEC BEZ MĄKI

 

Ależ miałam ochotę na takie połączenie! Marzyłam o bardzo dobrej, mocno czekoladowej czekoladzie, takiej po prostu najbardziej czekoladowej na świecie, której smak łączyłby się, idealnie współgrał, romansował ze słonymi pistacjami. To jak grejpfrut jedzony z odrobiną soli, kawa z chilii, lody z pieprzem…

 

I nie nie, wcale nie mam ochoty na ogórki kiszone z dżemem truskawkowym. Wszystko jest ze mną w porządku. To połączenie absolutnie czekoladowego ciasta z mascarpone i słonymi pistacjami to szczyt rozkoszy i niebiańskie doznania, które polecam z całego serca! :)

 

Przepis na to ciasto czekoladowe jest rewelacyjny. CZEKOLADOWIEC JEST BEZ MĄKI! Ale to nie jest jedyna jego zaleta.

Składniki i proporcje są banalne, nie trzeba ich nawet spisywać.

Sami spórzcie. Potrzebujemy 4 składniki, 3 po 200 g (masło, cukier, czekoladę) i 4 jajka.

 

MOCNY CZEKOLADOWIEC BEZ MĄKI Z MASCARPONE I PISTACJAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
*ciasto
  1. 200 g masła
  2. 200 g cukru
  3. 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powyżej 70%)
  4. 4 jajka
*na ciasto
  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. opakowanie serka mascarpone
  3. kubek obranych pistacji
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wlewamy wodę. Na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy pokruszoną w kostki czekoladę. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekoladę. Nazywa się to kąpiel wodna :)
  2. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
  3. Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  4. Mikserem białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
  5. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
  7. Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wylączamy mikser.
  8. Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek - stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
  9. Blaszkę do pieczenia, np. tortownicę o średnicy ok. 24 cm (może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
  10. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  11. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone. Możemy masę schłodzić w lodówce, aby stężała. Jesli wydaje się zbyt mało słodka, dodajmy łyżkę cukru pudru.
  12. Masę mascarponową nakładamy na upieczone ciasto, a na masę nakładamy obrane pistacje. Całość możemy oprószyć wiórkami startej lub posiekanej czekolady.
Uwagi
  1. Ciasto może najpierw bardzo urosnąć, a potem opaść i popękać. Jest to zupełnie normalne. To efekt ubitej piany. Na cieście utworz się chrupiaca skorupka, a w środku będzie delikatnie mokre - i to jest po prostu OBŁĘDNE!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 

 

 

MOCNY CZEKOLADOWIEC ZE SŁONYMI PISTACJAMI, BEZ MĄKI

 

MOCNY CZEKOLADOWIEC ZE SŁONYMI PISTACJAMI, BEZ MĄKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.