MUFFINY OWSIANE Z JABŁKIEM

muffiny-z-płatkami-owsianymi

Muffiny owsiane z jabłkiem są pyszne, zdrowe, a do tego robi się je szybko. Dzieci je uwielbiają – sprawdziłam na szkolnym pikniku Karolka…

Przepis dostałam od Pauliny, która podpowiedziała, że zamiast jabłek można do babeczek dodać kandyzowane owoce. Podczas pieczenia owoce zamienią się w żelki! Zrobię tę wersję następnym razem, bo jestem jej bardzo ciekawa :)

Jeśli macie ochotę na inne babeczki, np. marchewkowe czy malinowe, zapraszam TU.

MUFFINY OWSIANE Z JABŁKIEM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
SKŁADNIKI
  1. 1 szklanka mąki
  2. 1 szklanka płatków owsianych
  3. 1 szklanka cukru brązowego
  4. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. 2 jabłka (starte)
  7. 2 jajka
  8. 2 łyżek masła orzechowego
  9. ½ szklanki oleju
  10. ½ szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE
  1. W jednej misce mąkę mieszamy z płatkami owsianymi i cukrem brązowym.
  2. Do składników suchych dodajemy proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy, mieszamy z jabłkami.
  5. Do jabłek i jajek dodajemy masło orzechowe, olej oraz mleko - mieszamy całość.
  6. Składniki sypkie łączymy z mokrymi, mieszamy.
  7. Foremki do babeczek napełniamy masą.
  8. Muffiny pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Adapted from marudzenie.pl
Adapted from marudzenie.pl
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
zdrowe-muffiny muffiny-owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.