Mus czekoladowy

MUS CZEKOLADOWY

Ostatnie dni są pełne emocji, ciepła, słońca i wiosennego powietrza. Jest kilka sposobów, aby zrównoważyć tę solidną dawkę uniesień, a jednym z nich jest mousse au chocolat czyli mus czekoladowy. Spróbujcie, odlot w nieznane gwarantowany!

Mus czekoaldowy jest błyskawiczny do przygotowania, aksamitny, lekki i puszysty. Robi się go z najlepszej, gorzkiej czekolady, nie dodaje się grama cukru, a wisienka dodana prosto z wisniówki sprawia, że mus nabiera charakteru.

Polecam ten deser wszystkim spragnionym wiosennych uniesień (i czekoladowych) :)

MUS CZEKOLADOWY
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (na 7 małych szklaneczek)
  1. 300 ml śmietanki 30%
  2. 100 g czekolady min. 70% kakao
  3. 2 łyżki wiśniówki (można pominąć)
  4. wisienki z wiśniówki (mogą być świeże)
  5. wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE
  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy.
  2. W tym samym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  3. Rozpuszczoną czekoladę małym strumieniem wlewamy do ubitej na sztywno śmietanki – miszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy alkohol (np. wiśniówkę).
  4. Mus przekładamy do małych szklaneczek i wstawiamy do lodówki aby stężał.
  5. Przed podaniem mus ozdabiamy wisienką oraz wiórkami czekolady.
  6. Smacznego :)
  7. Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

  MUS CZEKOLADOWY

MUS CZEKOLADOWY

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.