Brak produktów w koszyku
Mus czekoladowy
Ostatnie dni są pełne emocji, ciepła, słońca i wiosennego powietrza. Jest kilka sposobów, aby zrównoważyć tę solidną dawkę uniesień, a jednym z nich jest mousse au chocolat czyli mus czekoladowy. Spróbujcie, odlot w nieznane gwarantowany!
Mus czekoaldowy jest błyskawiczny do przygotowania, aksamitny, lekki i puszysty. Robi się go z najlepszej, gorzkiej czekolady, nie dodaje się grama cukru, a wisienka dodana prosto z wisniówki sprawia, że mus nabiera charakteru.
Polecam ten deser wszystkim spragnionym wiosennych uniesień (i czekoladowych) :)
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady min. 70% kakao
- 2 łyżki wiśniówki (można pominąć)
- wisienki z wiśniówki (mogą być świeże)
- wiórki czekolady
- Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy.
- W tym samym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Rozpuszczoną czekoladę małym strumieniem wlewamy do ubitej na sztywno śmietanki – miszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy alkohol (np. wiśniówkę).
- Mus przekładamy do małych szklaneczek i wstawiamy do lodówki aby stężał.
- Przed podaniem mus ozdabiamy wisienką oraz wiórkami czekolady.
- Smacznego :)
- Asia
Halina
Intryguje mnie ta wisienka z wiśniówki :-)