Brak produktów w koszyku
Mus z wątróbki i jabłuszka

Mus z wątróbek i jabłuszka podlany chlustem najlepszego wina od Meo Camuzet z Winoblisko jest obłędnie doskonały. Po pierwsze dzięki aksamitnej konsystencji, po drugie dzięki aromatowi jabłka i wina i po trzecie dzięki smakowi. Mus z wątróbki świetnie rozsmarowuje się na chlebie, jest szybki i prosty do przygotowania. Szczerze polecam – przygotujcie go na Święta, a najlepiej jak najszybciej :)
Mus z wątróbki i jabłuszka możecie upiec w małych kokilkach lub większej formie. Nie ma to większego znaczenia, to kwestia estetyki przy podaniu.
- 500 g wątróbek drobiowych
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- chlust czerwonego, wytrawnego wina (ok. 5 łyżek)
- 6 żółtek
- niepełna szklanka śmietanki 30%
- niepełna szklanka mleka 3,2%
- sól, pieprz – solidnie do smaku
- kwaśne jabłko
- Wątróbkę musimy oczyścić. Zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na godzinę.
- Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy odcedzoną wątróbkę.
- Smażymy całość przez 8-10 minut, dodajemy pokrojone na kawałki obrane jabłko, a następnie dolewamy wino.
- Dusimy wszystko przez ok.10 minut.
- Następnie miksujemy całość na gładką masę. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu ucieramy żółtka.
- W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę oraz mleko. Gorący płyn małym strumieniem wlewamy do żółtek i całość mieszamy ze sobą/ucieramy.
- Łączymy ze sobą żółtka utarte z mlekiem i śmietanką oraz wątróbki z jabłkiem i całym sosem. Porządnie miksujemy wszystko na gładką masę.
- Całość przelewamy do żaroodpornych, wysmarowanych masłem kokilek.
- Pasztet/mus pieczemy godzinę w 115 stopniach.
- Po upieczeniu na pasztet możemy nałożyć chutney z jabłek lub inną konfiturę (np. z żurawiny).
- Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Cacuszka
Mam pytanie-chcę użyć musu jako wypełnienie do kruchych babeczek na słono. Czy mogę upiec sobie w jednej formie mus a następnie przełożyć go do słoików i trzymać kilka dni w lodówce?