Brak produktów w koszyku
Muszle faszerowane zapiekane w pomidorach
Bardzo lubię ten przepis. Makaron muszle możemy faszerować dowolnie. Może to być ricotta, może być mascarpone. Oba serki połączone z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, ziołami czy innymi ulubionymi dodatkami tworzą wspaniały farsz. Najbardziej lubię faszerowane muszle zapiekane w pomidorach. Muszle świetnie smakują i na ciepło i na zimno. Gorąco polecam :)
- *dla 4 osób
- 250 g makaronu muszle (conchiglioni rigati)
- 500 g pasty pomidorowej
- sól, pieprz, oregano
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek pesto pomidorowego
- 10 pomidorów suszonych
- garść małych kaparów
- garść świeżej bazylii
- mozzarella
- kiść pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia – do posypania po upieczeniu
- Muszle gotujemy al dente.
- Mascarpone mieszamy z pesto, pokrojonymi suszonymi pomidorami, kaparami i posiekaną bazylią. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
- Sos pomidorowy wlewamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy sól, pieprz, zioła, mieszamy.
- Każdą muszlę nadziewamy masą z serka mascarpone – po ok. łyżeczce masy.
- Nadziane muszle układamy na sosie pomidorowym.
- Na całość układamy kawałki porwanej palcami mozzarelli oraz małe pomidorki koktajlowe.
- Muszle polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu muszle posypujemy solidnie świeżą, posiekaną bazylią.
Ola
Czy muszle nie sa twarde z wierzchu? Nie trzeba ich zalac sosem pomidorowym?
Wygladaja cudnie!!! Moje muszle czekaja juz bardzo dlugo na zrobienie, to jest idealny przepis! Tylko o to przypieczenie chcialam sie dowiedziec :)
Pozdrawiam!