Brak produktów w koszyku
najlepsze kruche ciastka
To moje ukochane kruche ciastka. Są idealne. Kruche i pachnące masłem. Radzę od razu podwoić podaną w przepisie ilość składników :)
Podjadając ciastka idealnie kruche piłam wakacjami pachnące wino z Winnicy Celler Partida Creus. Wino wygląda, pachnie i smakuje magicznie, a tak o nim pisze Winoblisko, gdzie VN kupicie:
„Mamy zaszczyt reprezentować w Polsce biodynamiczną winnicę z Katalonii Celler Partida Creus. Już jutro w Poznańskim The Spot, bedziecie mogli spróbować między innymi ich Vinel LO 2013. Biologiczne „vin de soif” z 7 odmian (Garnatxa, Ull de Perdiu, Sumoll, Queixal de Llop, Samso, Garrut, Trepat) jest hołdem regionu w którym dojrzewały na glebie wapiennej. Wczesny ręczny zbiór i maceracja z szypułkami dały wino lekkie, rześkie o niskiej kwasowości i aromacie kwiatowym. UWAGA Ugniatane stopami! Maceracja krótka od 20 godzin do 3 dni. Naturalne drożdże i ZERO siarki. Wyprodukowano tylko 4500 butelek.”
Smacznego :)
A.
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g mąki krupczatki
- 110 g mąki ziemniaczanej
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka.
- Miksujemy wszystko razem.
- Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną.
- Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką łączymy w kulę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i szklanką, foremkami wycinamy kształt.
- Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
gin
Smakowicie te ciasteczka wyglądają :)