Brak produktów w koszyku
FILM – naleśniki z makiem i prażonym jabłkiem

Naleśniki z makiem, prażonym jabłkiem i migdałami
2016-12-28 12:38:16
SKŁADNIKI
- na 8-10 naleśników
- *ciasto naleśnikowe
- 120-150 g mąki pszennej Lubella
- szklanka mleka 2% + ewentualnie pół szklanki gazowanej wody (zależy od konsystencji ciasta)***
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- szczypta soli
- olej lub masło do smażenia
- ok. 7 łyżeczek maku
- *dodatkowo: 2 duże jabłka, miód, migdały, łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
- *ciasto
- Miksujemy jajka z przesianą mąką i mlekiem.
- Dodajemy szczyptę soli, mak oraz łyżeczkę masła.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
- Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kawałki.
- Na patelni na łyżce przesmażamy jabłka dodając miód i migdały.
- Na każdego naleśnika nakładamy przesmażone jabłuszka z migdałami.
- Naleśniki składamy w trójkąty.
Uwagi
- ***ciasto powinni być lejące, nie może być zbyt gęste
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Naleśniki z makiem i jabłuszkiem to świetna propozycja zarówno na pierwsze czy drugie śniadanie jak i na podwieczorek :)
*Realizacja i montaż filmu – Robert Danieluk
Dodaj komentarz