FILM – naleśniki z makiem i prażonym jabłkiem

Naleśniki z makiem, prażonym jabłkiem i migdałami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. na 8-10 naleśników
  2. *ciasto naleśnikowe
  3. 120-150 g mąki pszennej Lubella
  4. szklanka mleka 2% + ewentualnie pół szklanki gazowanej wody (zależy od konsystencji ciasta)***
  5. 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  6. szczypta soli
  7. olej lub masło do smażenia
  8. ok. 7 łyżeczek maku
  9. *dodatkowo: 2 duże jabłka, miód, migdały, łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
  1. *ciasto
  2. Miksujemy jajka z przesianą mąką i mlekiem.
  3. Dodajemy szczyptę soli, mak oraz łyżeczkę masła.
  4. Rozgrzewamy patelnię.
  5. Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
  6. Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
  7. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kawałki.
  8. Na patelni na łyżce przesmażamy jabłka dodając miód i migdały.
  9. Na każdego naleśnika nakładamy przesmażone jabłuszka z migdałami.
  10. Naleśniki składamy w trójkąty.
Uwagi
  1. ***ciasto powinni być lejące, nie może być zbyt gęste
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 Na naleśniki pora jest zawsze dobra. A jeśli dodatkowo są to podkręcone makiem naleśniki, jest pysznie.

Naleśniki z makiem i jabłuszkiem to świetna propozycja zarówno na pierwsze czy drugie śniadanie jak i na podwieczorek :)

*Realizacja i montaż filmu – Robert Danieluk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.