Brak produktów w koszyku
Naleśniki z makiem
Cudowny okazał się pomysł na dodanie maku do cienkich, smażonych na maśle naleśników. Tak podane naleśniki pięknie wyglądają. Można w nich delikatnie wyczuć smak maku. Całość obłędnie smakuje z serkiem mascarpone i kremem cytrynowym (lemon curd).
Tak przygotowanym nadzieniem możemy smarować każdego naleśnika osobno. Możemy również przesmarowywać naleśniki kremem i układać jednego na drugim. Wykorzystując ten sposób, stworzymy naleśnikowy tort. Tak przygotowane naleśniki z makiem, lekko schłodzone, będą się dobrze kroić na porcje.
Sposób podania zależy od Was :)
- na 8-10 naleśników
- *ciasto naleśnikowe
- 120-150 g mąki pszennej
- szklanka mleka 2% + ewentualnie pół szklanki mleka lub wody gazowanej***
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- szczypta soli
- masło do smażenia
- ok. 7 łyżeczek maku
- *dodatkowo: lemon curd + serek mascarpone + łyżka cukru pudru
- *ciasto
- Miksujemy jajka z przesianą mąką i mlekiem. Dodajemy szczyptę soli, mak oraz łyżeczkę masła.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła.
- Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
- Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
- Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem.
- Każdego naleśnika smarujemy łyżką mascarpone. Następnie dodajemy łyżkę kremu cytrynowego.
- ***ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie może być zbyt gęste
karmel-itka
o, fajny patent na podanie :)