Brak produktów w koszyku
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Oto pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która może stać się śniadaniem, drugim śniadaniem, piątkowym obiadem czy też kolacją – NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ.
Cienkie naleśniki z pysznym farszem to super pomysł. Odsmażone na maśle zyskują podwójnie.
Szpinak z ząbkiem czosnku i zdecydowaną w smaku fetą jest świetnym połączeniem. Taki farsz przyrządzicie błyskawicznie – i ze szpinaku mrożonego i świeżego. Feta w tym zestawieniu świetnie się odnajduje, ale możecie również użyć innego sera.
Naleśniki z tak przygotowanym, szpinakowym farszem zwijamy w zgrabne koperty. Tak jak wspomniałam wcześniej, możemy je odsmażać na masełku, a możemy ułożyć kilka naleśników w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiec (wcześniej solidnie posypując ulubionym serem.
Te pyszne krokiety ze szpinakiem i fetą zrobiła moja Mama :*
- na 8-10 naleśników
- *ciasto naleśnikowe
- 120-150 g mąki pszennej
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- szczypta soli
- do smażenia olej lub masło
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 400 g mrożonego szpinaku
- ok. 150 g sera feta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
- Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
- Białka delikatnie ubijamy z dodatkiem soli.
- Do białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę i mleko.
- Miksujemy całość na gładką masę. Możemy do ciasta dodać łyżkę masła.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła lub dajemy łyżeczkę oleju.
- Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
- Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub masła.
- Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy.
- Na oliwie lub maśle podsmażamy cebulę i czosnek.
- Dodajemy szpinak i dusimy całość ok. 10-15 minut (płyn powinien odparować).
- Szpinak doprawiamy do smaku solą, pieprzą I startą gałką muszkatołową.
- Szpinak odciskamy o odstawiamy do ostygnięcia.
- Do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy całość.
- Na każdego naleśnika nakładamy ok. 2 łyżki farszu.
- Farsz nakładamy na brzeg naleśnika. Zawijamy dwa boki (lewy I prawy naleśnika), a następnie zwijamy całość w rulon (z zawiniętymi bokami).
- Tak przygotowane paszteciki naleśnikowe z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem I zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach lub podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle.
- ***ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie może być zbyt gęste
karmel-itka
moje ulubione połączenie – tzn. jedno z wielu ;)