Nalewka z czarnej porzeczki

nalewka z czarnej porzeczki.

To chyba jedna z moich najbardziej ulubionych nalewek. Nalewka z czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka jest magiczna. Pachnie latem, smakuje wakacjami. Świetnie łączy się ze słodkimi wypiekami, jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów. Można ją podjadać prosto z krzaka. Tak właśnie smakują wakacje.

Warto ją zamrozić i wykorzystywać zimą, polecam przygotowanie galaretek czy konfitur, a najbardziej na świecie zachęcam do zrobienia nalewki lub likieru.

Likier z czarnej porzeczki połączony z zimną Cavą, Prosecco czy Szampanem to koktajl przynoszący ukojenie najbardziej spragnionym podniebieniom. TU przeczytacie jak go przygotować.

A tymczasem zapraszam po przepis na nalewkę, którą robię od wielu lat, moją ukochaną, nalewkę z czarnej porzeczki <3

 

Zapraszam do pobrania ebooka o nalewkach. Dzięki niemu będziecie wiedzieli jak nastawić malinówkę czy nalewkę z pigwy. <pobierz tutaj>

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 kg czarnych porzeczek
  2. 0,5 l wódki białej
  3. 0,5 l spirytusu
  4. 2 kubki brązowego cukru
  5. ewent. miód do dosłodzenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek, Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy alkoholem.
  2. Przez miesiąc trzymamy słój w ciepłym miejscu i często mieszamy.
  3. Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie zamykamy.
  4. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem – możemy je lekko rozgnieść, jeśli wcześniej się nie rozpadły.
  5. Owoce zasypane cukrem trzymamy w słoju około 10 dni – często mieszamy.
  6. Po tym czasie uzyskany z owoców i cukru syrop łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem.
  7. Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt mało słodka, dodajemy miód.
  8. Mieszamy wszystko i po mniej więcej tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek.
  9. Nalewkę odstawiamy, aby dojrzała.
Uwagi
  1. Z dwóch kubków cukru uzyskamy nalewkę półwytrawną.
  2. Im więcej cukru, tym nalewka bardziej słodka.
  3. Owoce, które zostały nam zostały możemy zasypac cukrem (ok. 3 kubków). Kiedy puszczą sok, zlewamy go do butelek – powstanie smaczny likier, który możemy wykorzystać na przykład do przygotowania KIR ROYAL.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
likier z czarnej porzeczki najlepsza nalewka z czarnej porzeczki nalewka z czarnej porzeczki nalewka z czarnych porzeczek

25 Komentarz

  • fanelus

    A kubek to ile? 1litr,1 kg?

  • ilicitana

    Dzień dobry,
    chciałabym skorzystać z okazji, że natrafiłam na Pani przepis i poprosić o rozwianie moich wątpliwości. W tym roku zapragnęłam zrobić własną nalewkę i wybrałam właśnie owoce czarnej porzeczki. Kupiłam je pod koniec czerwca, umyłam, obrałam z gałązek, umieściłam w dużym słoju i zasypałam cukrem. Później niestety wyjechałam i na tym się skończyło. Moje pytanie brzmi: czy mogę jakoś jeszcze uratować owoce? Czy po tak długim czasie mogę dolać spirytus i wódkę? Słój był zamknięty. Dopiero teraz wyczytałam w internecie że lepiej było nakryć go gazą, że trzeba było mieszać słojem co jakiś czas itd. Szkoda mi owoców, czy coś da radę jeszcze z tego zrobić? Nie ma na owocach żadnej pleśni. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam

    • Asia Matyjek

      Czekam na wieści mailowe :)

    • andrzej

      moim zdaniem owocom nic się nie stało a wręcz przeciwnie, czas działa na ich korzyść. Zlej nalew do jakiegoś naczynia, pozostałe owoce zasyp cukrem lub zalej miodem i czekaj aż puszczą sok. Gdy już będzie połącz płyny, przecedź np. przez gazę do butelek i schowaj w ciemnym, chłodnym miejscu. I najlepiej znowu o nich zapomnij. Im dłużej nalewka będzie dojrzewać tym będzie lepsza. Smacznego:)

  • Antonius Block

    Dżoana śmigasz z dnia na dzień, raz po raz, co raz lepiej smakowite foty!
    :]

  • lidka

    Witam, mam pytanie o ten likier, jeśli zasypie cukrem owoce to ile czasu trzeba,aby taki likier się zrobił|?I czy słoik należy zakręcić szczelnie???

  • lidka

    Witam, mam pytanie odnośnie likieru.Zasypałam cukrem owoc, ile musi on stać by się zrobił?Czy potem jak cukier się rozpuści ona nadal nabiera mocy???I jeszcze jedno czy słoik z owocem i cukrem zakręcam???

  • Justyna

    Czy myślisz, że w ten sam sposób można postąpić z borówką amerykańską?

  • Gosia021958

    Witam, mam pytanie odnośnie likieru. Zasypalam owoce cukrem ale cukier nie do końca się rozpuścil pomimo że stoi już jakiś czas. Serdecznie pozdrawiam

  • Aga

    Co jeśli cukier dodałam od razu z alkoholem i owocami??? :( Co nagle to po diable i tak wyszło :( Da się uratować???

    • Joanna

      Proszę się nie przejmować i często mieszać. Odcedziłabym po 10 dniach owoce, zasypałabym je cukrem i dolałabym syrop do alkoholu, który został. No chyba, że alkohol będzie już bardzo słodki ;) Czekam na wieści!

  • Barbara

    Robiłam nalewkę z tego przepisu w ubiegłym roku ,polecam pyszna

  • Lesław

    Przepis klasyczny. Takie są najlepsze. Zdjęcia fantastyczne. Pomysł z brązowym cukrem intrygujący i do wzięcia pod rozwagę ;)
    Świetny blog BTW :)

  • Paweł

    Witam. To ile tego cukru na kg owoców?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.