To chyba jedna z moich najbardziej ulubionych nalewek. Nalewka z czarnej porzeczki.
Czarna porzeczka jest magiczna. Pachnie latem, smakuje wakacjami. Świetnie łączy się ze słodkimi wypiekami, jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów. Można ją podjadać prosto z krzaka. Tak właśnie smakują wakacje.
Warto ją zamrozić i wykorzystywać zimą, polecam przygotowanie galaretek czy konfitur, a najbardziej na świecie zachęcam do zrobienia nalewki lub likieru.
Likier z czarnej porzeczki połączony z zimną Cavą, Prosecco czy Szampanem to koktajl przynoszący ukojenie najbardziej spragnionym podniebieniom. TU przeczytacie jak go przygotować.
A tymczasem zapraszam po przepis na nalewkę, którą robię od wielu lat, moją ukochaną, nalewkę z czarnej porzeczki <3
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 l wódki białej
- 0,5 l spirytusu
- 2 kubki brązowego cukru
- ewent. miód do dosłodzenia
- Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek, Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy alkoholem.
- Przez miesiąc trzymamy słój w ciepłym miejscu i często mieszamy.
- Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie zamykamy.
- Pozostałe owoce zasypujemy cukrem – możemy je lekko rozgnieść, jeśli wcześniej się nie rozpadły.
- Owoce zasypane cukrem trzymamy w słoju około 10 dni – często mieszamy.
- Po tym czasie uzyskany z owoców i cukru syrop łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem.
- Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt mało słodka, dodajemy miód.
- Mieszamy wszystko i po mniej więcej tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek.
- Nalewkę odstawiamy, aby dojrzała.
- Z dwóch kubków cukru uzyskamy nalewkę półwytrawną.
- Im więcej cukru, tym nalewka bardziej słodka.
- Owoce, które zostały nam zostały możemy zasypac cukrem (ok. 3 kubków). Kiedy puszczą sok, zlewamy go do butelek – powstanie smaczny likier, który możemy wykorzystać na przykład do przygotowania KIR ROYAL.




A kubek to ile? 1litr,1 kg?
Kubek to 250 g.
Dzień dobry, ile butelek/ile ml wychodzi z podanych proporcji? :)
Pozdrawiam
Dzień dobry,
chciałabym skorzystać z okazji, że natrafiłam na Pani przepis i poprosić o rozwianie moich wątpliwości. W tym roku zapragnęłam zrobić własną nalewkę i wybrałam właśnie owoce czarnej porzeczki. Kupiłam je pod koniec czerwca, umyłam, obrałam z gałązek, umieściłam w dużym słoju i zasypałam cukrem. Później niestety wyjechałam i na tym się skończyło. Moje pytanie brzmi: czy mogę jakoś jeszcze uratować owoce? Czy po tak długim czasie mogę dolać spirytus i wódkę? Słój był zamknięty. Dopiero teraz wyczytałam w internecie że lepiej było nakryć go gazą, że trzeba było mieszać słojem co jakiś czas itd. Szkoda mi owoców, czy coś da radę jeszcze z tego zrobić? Nie ma na owocach żadnej pleśni. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam
Czekam na wieści mailowe :)
moim zdaniem owocom nic się nie stało a wręcz przeciwnie, czas działa na ich korzyść. Zlej nalew do jakiegoś naczynia, pozostałe owoce zasyp cukrem lub zalej miodem i czekaj aż puszczą sok. Gdy już będzie połącz płyny, przecedź np. przez gazę do butelek i schowaj w ciemnym, chłodnym miejscu. I najlepiej znowu o nich zapomnij. Im dłużej nalewka będzie dojrzewać tym będzie lepsza. Smacznego:)
Dżoana śmigasz z dnia na dzień, raz po raz, co raz lepiej smakowite foty!
:]
merci Antonio :*
Witam, mam pytanie o ten likier, jeśli zasypie cukrem owoce to ile czasu trzeba,aby taki likier się zrobił|?I czy słoik należy zakręcić szczelnie???
Zapraszam do przepisu, wszytsko jest wyjaśnione :)
Witam, mam pytanie odnośnie likieru.Zasypałam cukrem owoc, ile musi on stać by się zrobił?Czy potem jak cukier się rozpuści ona nadal nabiera mocy???I jeszcze jedno czy słoik z owocem i cukrem zakręcam???
Wszystko jest napisane w przepisie – 10 dni po zasypaniu cukrem :) Słoik zakręcamy :)
Czy myślisz, że w ten sam sposób można postąpić z borówką amerykańską?
Borówkę zdecydowanie wolę do deserów, ale proszę próbować :)
Witam, mam pytanie odnośnie likieru. Zasypalam owoce cukrem ale cukier nie do końca się rozpuścil pomimo że stoi już jakiś czas. Serdecznie pozdrawiam
Dzien dobry, prosze mieszać owoce z cukrem. Trochę ruchu im nie zaszkodzi :)
Co jeśli cukier dodałam od razu z alkoholem i owocami??? :( Co nagle to po diable i tak wyszło :( Da się uratować???
Proszę się nie przejmować i często mieszać. Odcedziłabym po 10 dniach owoce, zasypałabym je cukrem i dolałabym syrop do alkoholu, który został. No chyba, że alkohol będzie już bardzo słodki ;) Czekam na wieści!
Dziękuję! :) i oczywiście dam znać :)
Pozdrawiam serdecznie
Robiłam nalewkę z tego przepisu w ubiegłym roku ,polecam pyszna
Ciesze się :)
Przepis klasyczny. Takie są najlepsze. Zdjęcia fantastyczne. Pomysł z brązowym cukrem intrygujący i do wzięcia pod rozwagę ;)
Świetny blog BTW :)
Bardzo dziękuję :)
Witam. To ile tego cukru na kg owoców?
kubek to 200 g cukru