Nalewka z czarnej porzeczki

nalewka z czarnej porzeczki.

To chyba jedna z moich najbardziej ulubionych nalewek. Nalewka z czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka jest magiczna. Pachnie latem, smakuje wakacjami. Świetnie łączy się ze słodkimi wypiekami, jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów. Można ją podjadać prosto z krzaka. Tak właśnie smakują wakacje.

Warto ją zamrozić i wykorzystywać zimą, polecam przygotowanie galaretek czy konfitur, a najbardziej na świecie zachęcam do zrobienia nalewki lub likieru.

Likier z czarnej porzeczki połączony z zimną Cavą, Prosecco czy Szampanem to koktajl przynoszący ukojenie najbardziej spragnionym podniebieniom. TU przeczytacie jak go przygotować.

A tymczasem zapraszam po przepis na nalewkę, którą robię od wielu lat, moją ukochaną, nalewkę z czarnej porzeczki <3

 

Zapraszam do pobrania ebooka o nalewkach. Dzięki niemu będziecie wiedzieli jak nastawić malinówkę czy nalewkę z pigwy. <pobierz tutaj>

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 kg czarnych porzeczek
  2. 0,5 l wódki białej
  3. 0,5 l spirytusu
  4. 2 kubki brązowego cukru
  5. ewent. miód do dosłodzenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek, Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy alkoholem.
  2. Przez miesiąc trzymamy słój w ciepłym miejscu i często mieszamy.
  3. Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie zamykamy.
  4. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem – możemy je lekko rozgnieść, jeśli wcześniej się nie rozpadły.
  5. Owoce zasypane cukrem trzymamy w słoju około 10 dni – często mieszamy.
  6. Po tym czasie uzyskany z owoców i cukru syrop łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem.
  7. Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt mało słodka, dodajemy miód.
  8. Mieszamy wszystko i po mniej więcej tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek.
  9. Nalewkę odstawiamy, aby dojrzała.
Uwagi
  1. Z dwóch kubków cukru uzyskamy nalewkę półwytrawną.
  2. Im więcej cukru, tym nalewka bardziej słodka.
  3. Owoce, które zostały nam zostały możemy zasypac cukrem (ok. 3 kubków). Kiedy puszczą sok, zlewamy go do butelek – powstanie smaczny likier, który możemy wykorzystać na przykład do przygotowania KIR ROYAL.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
likier z czarnej porzeczki najlepsza nalewka z czarnej porzeczki nalewka z czarnej porzeczki nalewka z czarnych porzeczek

Komentarze do “Nalewka z czarnej porzeczki

  1. Dzień dobry,
    chciałabym skorzystać z okazji, że natrafiłam na Pani przepis i poprosić o rozwianie moich wątpliwości. W tym roku zapragnęłam zrobić własną nalewkę i wybrałam właśnie owoce czarnej porzeczki. Kupiłam je pod koniec czerwca, umyłam, obrałam z gałązek, umieściłam w dużym słoju i zasypałam cukrem. Później niestety wyjechałam i na tym się skończyło. Moje pytanie brzmi: czy mogę jakoś jeszcze uratować owoce? Czy po tak długim czasie mogę dolać spirytus i wódkę? Słój był zamknięty. Dopiero teraz wyczytałam w internecie że lepiej było nakryć go gazą, że trzeba było mieszać słojem co jakiś czas itd. Szkoda mi owoców, czy coś da radę jeszcze z tego zrobić? Nie ma na owocach żadnej pleśni. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam

    1. moim zdaniem owocom nic się nie stało a wręcz przeciwnie, czas działa na ich korzyść. Zlej nalew do jakiegoś naczynia, pozostałe owoce zasyp cukrem lub zalej miodem i czekaj aż puszczą sok. Gdy już będzie połącz płyny, przecedź np. przez gazę do butelek i schowaj w ciemnym, chłodnym miejscu. I najlepiej znowu o nich zapomnij. Im dłużej nalewka będzie dojrzewać tym będzie lepsza. Smacznego:)

  2. Witam, mam pytanie o ten likier, jeśli zasypie cukrem owoce to ile czasu trzeba,aby taki likier się zrobił|?I czy słoik należy zakręcić szczelnie???

  3. Witam, mam pytanie odnośnie likieru.Zasypałam cukrem owoc, ile musi on stać by się zrobił?Czy potem jak cukier się rozpuści ona nadal nabiera mocy???I jeszcze jedno czy słoik z owocem i cukrem zakręcam???

  4. Witam, mam pytanie odnośnie likieru. Zasypalam owoce cukrem ale cukier nie do końca się rozpuścil pomimo że stoi już jakiś czas. Serdecznie pozdrawiam

    1. Proszę się nie przejmować i często mieszać. Odcedziłabym po 10 dniach owoce, zasypałabym je cukrem i dolałabym syrop do alkoholu, który został. No chyba, że alkohol będzie już bardzo słodki ;) Czekam na wieści!

  5. Przepis klasyczny. Takie są najlepsze. Zdjęcia fantastyczne. Pomysł z brązowym cukrem intrygujący i do wzięcia pod rozwagę ;)
    Świetny blog BTW :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.