Brak produktów w koszyku
Nalewka z czarnej porzeczki
To chyba jedna z moich najbardziej ulubionych nalewek. Nalewka z czarnej porzeczki.
Czarna porzeczka jest magiczna. Pachnie latem, smakuje wakacjami. Świetnie łączy się ze słodkimi wypiekami, jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów. Można ją podjadać prosto z krzaka. Tak właśnie smakują wakacje.
Warto ją zamrozić i wykorzystywać zimą, polecam przygotowanie galaretek czy konfitur, a najbardziej na świecie zachęcam do zrobienia nalewki lub likieru.
Likier z czarnej porzeczki połączony z zimną Cavą, Prosecco czy Szampanem to koktajl przynoszący ukojenie najbardziej spragnionym podniebieniom. TU przeczytacie jak go przygotować.
A tymczasem zapraszam po przepis na nalewkę, którą robię od wielu lat, moją ukochaną, nalewkę z czarnej porzeczki <3
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 l wódki białej
- 0,5 l spirytusu
- 2 kubki brązowego cukru
- ewent. miód do dosłodzenia
- Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od gałązek, Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy alkoholem.
- Przez miesiąc trzymamy słój w ciepłym miejscu i często mieszamy.
- Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie zamykamy.
- Pozostałe owoce zasypujemy cukrem – możemy je lekko rozgnieść, jeśli wcześniej się nie rozpadły.
- Owoce zasypane cukrem trzymamy w słoju około 10 dni – często mieszamy.
- Po tym czasie uzyskany z owoców i cukru syrop łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem.
- Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt mało słodka, dodajemy miód.
- Mieszamy wszystko i po mniej więcej tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek.
- Nalewkę odstawiamy, aby dojrzała.
- Z dwóch kubków cukru uzyskamy nalewkę półwytrawną.
- Im więcej cukru, tym nalewka bardziej słodka.
- Owoce, które zostały nam zostały możemy zasypac cukrem (ok. 3 kubków). Kiedy puszczą sok, zlewamy go do butelek – powstanie smaczny likier, który możemy wykorzystać na przykład do przygotowania KIR ROYAL.
fanelus
A kubek to ile? 1litr,1 kg?