Brak produktów w koszyku
Imbirówka
Taki to czas drogie Panie i drodzy Panowie, kiedy powinniśmy się rozgrzewać. Za oknem przeszywający chłód odbiera nam siłę i energię. Czai się na nasze zdrowie zyliard zarazków. Na takie okrutne okoliczności od lat polecam imbirówkę. Możecie więc wygodnie rozsiąść się w fotelu i rozkoszować smakiem ostro-przyjemnego imbiru. Dbajcie o siebie, ubierajcie się ciepło, rozgrzewajcie się imbirówką <3
Imbirówka jest idealna na tę porę roku. Imbir działa odkażająco. Koi więc chore gardło, pomaga całemu organizmowi zdrowo przeżyć i jesień i zimę.
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Przelana do słoika może być świetnym pomysłem na prezent, jest idealnym dodatkiem do herbaty. I jest w niej coś magicznego, bo zwyczajnie koi. Rozkoszując się nią najpierw czujemy ostrość imbiru, a po chwili przeogromne ciepło w całym ciele. Uwielbiam ją i gwarantuję – pokochacie i Wy.
- 200 g świeżego imbiru
- 2 cytryny
- 100 g cukru (użyłam brązowego)
- 100 ml wody
- 0,5 l wódki
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
- Imbir, skorkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
- Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
- Mozemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
- Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie*. Mieszamy co jakiś czas.
- Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
- Pozdrowienia, Asia
- * Po ok. 10 dniach skosztujcie nalewki. Jesli bedzie aromatyczna i ostra i uznacie, ze taki smak Wam odpowiada, przefiltrujcie ja i trzymajcie w butelce.
olo
przepis sprawdzony , nalewka super