Piotr z Józefosławia, mąż Wioletki robi nalewki królewskie. A jedną z nich jest nalewka z pigwy. I choć mam już na stronie przepis na Pigwówkę, wersją Piotra pragnę się szczerze podzielić.
Fotografie przedstawiają nalewkę z pigwy Piotra. Przyjechał Piotr do Studia Baletowa z ogromnym słojem wypełnionym najszczerszym złotem. Pięknie, równo i drobno pocięta pigwa oczarowała nas wszystkich.
Właśnie tak należy robić nalewki – z miłością, cierpliwością i spokojem. Korzystajcie z przepisu Piotra, jest cudowny.
Przepis na nalewkę z pigwy znajdziecie w mojej nowej książce, którą kupicie w kioskach i TU :)
- 2 kilogramy owoców pigwy
- 1 kilogram cukru
- 0,5 litra miodu
- 1,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
- 1 laska wanilii
- kora cynamonu
- goździki 3 szt
- korzeń imbiru ok.3 cm
- skórka pomarańczowa
- Owoce pigwy myjemy, osuszamy.
- Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze tym lepsze.
- Owoce wrzucamy do słoja zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak na 48 godzin w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników***
- Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce na ok 3 miesiące.
- Następnie nalewkę przelewamy do butelek.
- Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my mamy większą satysfakcję z naszej pracy.
- Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać z nad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.
- ***korzeń imbiru obrany
- ***skórka pomarańczy sparzone i tylko pomarańczowa część, bez białej skórki
- Owoc pigwy powinno zbierać się po pierwszych przymrozkach.
- Piotr swoją nalewkę przygotowuje nie wcześniej jak na początku listopada. Wcześniej owoce są zielone, nie mają takiego aromatu. są po prostu tylko kwaśne.
- Składniki powinno podawać się w większej ilości niż kilogram, nie ma sensu zaczynać pracy żeby stworzyć jedną buteleczkę tak wspaniałego trunku. Poza tym na kilogram owocu wszystko trudniej odmierzyć.
- *Fotografia przedstawia nalewkę przed zlaniem - po 4 miesiącach.


Nalewka wygląda super. Mam tylko jedno pytanie dotyczące składników. Ile skórki pomarańczy i kory cynamonu? Dzięki.
Zapytam Piotra, Autora nalewki i dam znać :)
No i mam odpowiedź… Piotr dodaje “na oko”. Proszę spróbować z 1 laską cynamonu i skórką z 1 pomarańczy :)
Dodałam skórkę pomarańczy i nalewka zrobiła się trochę gorzkawa. Czy można tą gorzkość jakoś wyeliminować? Trochę przeszkadza.
Dzień dobry, niestety może być z tym problem. To pewnie wina pomarańczy. Ciężko u nas o dobre…
może trochę miodu?
Gorycz ponoc eliminuja liscie wisni. Prosze sprobowac.
Wracamkolejny raz do tego samego przepisu, a u znowu te same bzdury a komentarz usunięty..Widać jak właściciel strony dba o czytelników…
porażka
To jest moja strona i moje przepisy i nie będę akceptowała komentarzy złośliwych, wulgarnych i chamskich. Prosze sobie stad isc i nie wracac. I obrażać prosze kogoś na własnym podwórku.
Dzień dobry. Może to amatorskie pytanie, ale kiedy dodać te pozostałe składniki – miód, imbir itd?