Brak produktów w koszyku
Nalewka pomarańczowo-kawowa

Nalewka pomarańczowo kawowa świetnie smakuje nie tylko w Święta, choć rzeczywiście to w okresie Świąt najczęściej ją przygotowuję.
Oprócz tego, że z kawą pomarańcze współgrają świetnie, możecie poeksperymentować z innymi owocami, np. z mandarynkami czy cytrynami.
- 4 pomarańcze
- 60-80 ziaren kawy (0k. 20 na owoc)
- 0,7 l wódki
- szklanka brązowego cukru
- Owoce dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, wycieramy.
- Przy pomocy małego nożyka albo pałeczki do sushi robimy w pomarańczy dziurki, do których wkładamy ziarenka kawy.
- Owoce wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką.
- Możemy do słoja włożyć kawałek imbiru, korę cynamonu czy laskę wanilii – w zależności od gustu.
- Słoik szczelnie zamykamy i przez ok. dwa tygodnie mieszamy, potrząsamy nim aż cały cukier się rozpuści.
- Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek, możemy ją odcedzić np. przez gazę.

Aneta
Właśnie się robi. Zobaczymy, jak będzie mi smakować nalewka za około 2 tygodnie :)