Przepis na tę nalewkę jak i samą nalewkę dostałam od Pana Huberta, który odwiedza moich Rodziców w Rościnie. Pan Hubert jest mistrzem nalewek, a ten i inne Jego przepisy znajdziecie w mojej nowej książeczce :)
- 3 porcje ( 450g ) płatków róży cukrowej
- 1 litr spirytusu 60%
- 20-40 dkg cukru w zależności od preferencji słodkości nalewki
- 450 ml wody
- Koniecznie usuwamy żółte końcówki płatków róż (odcinamy je nożem)
- Pierwszą partię płatków róż wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem.
- Po 10-14 dniach odcedzamy uzyskany nalew, zalewamy drugą porcją płatków.
- Ponownie zlewamy po 10-14 dniach i uzyskany nalew zalewamy trzecią porcja róż.
- Po 14 dniach zlewamy całość.
- Do wody dodajemy cukier, przegotowujemy, studzimy, syrop dodajemy do nalewu.
- Po 4-6 tygodniach zlewamy, filtrujemy, przelewamy do butelek, odstawiamy na 6-8 miesięcy.

3 porcje po 450g czy 450g podzielone na 3 porcje ?
Dzień dobry :) Razem 450 g – 3 x po 150 g, pozdrowienia :)