Brak produktów w koszyku
Jesienny napar imbirowy

Dziś wpis herbatkowy. Idealny na tę porę roku, kiedy szaleją wirusy i wszyscy narzekają na ból gardła.
Napój jest silnie rozgrzewający, lekko piekący, a zarazem słodko- kwaśny.
Korzeń imbiru poprawia krążenie, jest nazywany ochroną całego organizmu, cytryna to źródło witaminy C, miód natomiast ma silne właściwości bakteriobójcze. Połączenie tych trzech składników na pewno pomoże nam w ochronie naszego zdrowia.
- korzeń 10 cm świeżego imbiru
- 1 cytryna
- garść listków świeżej mięty
- 4 łyżki miodu
- Wodę zagotowujemy i studzimy - powinna mieć ok 80 stopni.
- Imbir obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnka.
- Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, dodajemy do imbiru.
- Do dzbanka dokładamy miętę.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy miód, mieszamy.
- Jeśli napar przygotowujecie wieczorem, możecie do kubka dolać miarkę rumu :)
Monika
napój musi być bardzo pyszny, mam ochotę sobie przygotować, ale wiele słyszałam o tym, że gorąca woda zabija dobre właściwości miodu i cytryny. Także radziłabym nie zalewać składników gorącą, a jedynie dość ciepłą wodą. pozdrawiam