Jesienny napar imbirowy

napar imbirowy

Dziś wpis herbatkowy. Idealny na tę porę roku, kiedy szaleją wirusy i wszyscy narzekają na ból gardła.

Napój jest silnie rozgrzewający, lekko piekący, a zarazem słodko- kwaśny. 

Korzeń imbiru poprawia krążenie, jest nazywany ochroną całego organizmu, cytryna to źródło witaminy C, miód natomiast ma silne właściwości bakteriobójcze. Połączenie tych trzech składników na pewno pomoże nam w ochronie naszego zdrowia.

NAPAR IMBIROWY
Napisz recenzję
Drukuj
składniki na 1 dzbanek (3 kubki)
  1. korzeń 10 cm świeżego imbiru
  2. 1 cytryna
  3. garść listków świeżej mięty
  4. 4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Wodę zagotowujemy i studzimy - powinna mieć ok 80 stopni.
  2. Imbir obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnka.
  3. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, dodajemy do imbiru.
  4. Do dzbanka dokładamy miętę.
  5. Całość zalewamy wodą, dodajemy miód, mieszamy.
Uwagi
  1. Jeśli napar przygotowujecie wieczorem, możecie do kubka dolać miarkę rumu :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 

napar imbirowy napar imbirowy napar imbirowy napar imbirowy

 napar imbirowy

 

 

 

2 Komentarzy

  • Monika

    napój musi być bardzo pyszny, mam ochotę sobie przygotować, ale wiele słyszałam o tym, że gorąca woda zabija dobre właściwości miodu i cytryny. Także radziłabym nie zalewać składników gorącą, a jedynie dość ciepłą wodą. pozdrawiam

    • Asia Matyjek OdczarujGary.pl

      Rzeczywiście, podobno miód ma najwięcej właściwości gdy rozpuszczany jest w 40 stopniach. Ja zalewam jednak wszystko gorącą wodę. Piję ten napar bardzo często i nie choruję :) Jest przepyszny. Pozdrowienia! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.