Ogórki z pastą pomidorową

ogórki z pomidorach

ogórki z pomidorach

Ogórki z pastą pomidorową to przepis mojej Teściowej Dany. I przysięgam, nie jadłam lepszych ogórków. Za każdym razem kiedy dostajemy słoiki z tymi ogórkami, chowam je, bo wiem, że mogą nie przetrwać ani jednego dnia. Ogórki są lekko pikantne, lekko słodkie, ciut kwaśne. Zróbcie je koniecznie i to z zapasem :)

SKŁADNIKI:
  1. 4 kg ogórków
  2. 6 cebul
  3. 1/2 szklanki octu
  4. 1/2 szklanki oleju
  5. 1 szkalnka cukru
  6. 2 łyżki soli
  7. duży słoik pasty pomidorowej – przecieru (300 g)
PRZYGOTOWANIE
  1. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki.
  2. Cebulę obrać i posiekać.
  3. Warzywa przełożyć do miski.
  4. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia cukru.
  5. Zalewę ostudzić, wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny.
  6. Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować – 15 minut po zagotowaniu.


ogórki z pomidorach ogórki z pomidorach

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.