Brak produktów w koszyku
Ogórki z pastą pomidorową

Ogórki z pastą pomidorową to przepis mojej Teściowej Dany. I przysięgam, nie jadłam lepszych ogórków. Za każdym razem kiedy dostajemy słoiki z tymi ogórkami, chowam je, bo wiem, że mogą nie przetrwać ani jednego dnia. Ogórki są lekko pikantne, lekko słodkie, ciut kwaśne. Zróbcie je koniecznie i to z zapasem :)
- 4 kg ogórków
- 6 cebul
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szkalnka cukru
- 2 łyżki soli
- duży słoik pasty pomidorowej – przecieru
- Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Warzywa przełożyć do miski.
- Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia cukru.
- Zalewę ostudzić, wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny.
- Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować – 15 minut po zagotowaniu.
Karina
Pyszne! Pierwszą partię zrobiłam z ogórków, ale drugą z cukinii pociętej w słupki długości około 7 cm i też są super! Naprawdę przepis wart uwagi :)