Brak produktów w koszyku
Omlet z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Trener mojego Synka mówi, żeby przed treningiem jeść jajka albo banany. To właśnie jajka i banany dostarczą nam energii na cały dzień.
Połączenia omletu na słono z bananami nie polecam. Za to omlet z pomidorami, mozzarellą i bazylią posmarowany pesto, smakuje zacnie. Możecie też dodać do niego Wasze inne, ulubione składniki.
OMLET Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
2015-01-31 20:47:09
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- łyżka masła
- 5 pomidorków cherry
- 5 kulek mozzarelli
- kilka listków bazylii
- dwie łyżki pesto
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Jajka myjemy, odzielamy białka od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywną pianę.
- Żółtka w osobnej misce ucieramy mikserem.
- Do żółtek dodajemy połowę ubitej na sztywno piany, delikatnie mieszamy.
- Dodajemy resztę piany, ponownie delikatnie mieszamy, tak aby całość nie opadła.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, rozprowadzamy łopatką. Smażymy 4 minuty. Dodajemy pesto, pomidorki i mozzarellę.
- Patelnię z omletem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ponownie na 4 minuty.
- Po upieczeniu składamy omlet na pół, podważamy łopatką i wysuwamy na talerz.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz