Brak produktów w koszyku
Omlet ze szparagami i salsą verde
Co tu dużo pisać. Omlet ze szparagami i salsą verde to śniadanie pyszne i zdrowe. Omlet smażmy z samych jajek. Podajemy go ze szparagami, na które właśnie zaczyna się sezon. Całość polewamy pysznym sosem, salsą verde. I gotowe.
Inspiracja pochodzi z warsztatów Love Beer.
Smacznego.
OMLET ZE SZPARAGAMI I SALSĄ VERDE
2015-05-04 18:17:13
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- dwie łyżki masła
- 4 szparagi
- salsa verde*
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi myjemy, odcinamy końce, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy szparagi oprószając je solą (ok. 5 minut), przekładamy na talerz.
- Jajka myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
- Na patelni po szparagach ponownie rozpuszczamy masło.
- Przelewamy masę jajeczną, rozprowadzamy ją po całej patelni.
- Kiedy jajka zetną się, obracamy omlet na drugą stronę. Smażymy go jeszcze pół minuty.
- Przekładamy omlet na talerz, dodajemy szparagi, polewamy salsą verde i zwijamy w rulon.
SALSA VERDE
- SKŁADNIKI
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- 1 zielone chilli*
- 30 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy
- PRZYGOTOWANIE
- Zioła myjemy, czosnek obieramy, chili pozbawiamy pestek, siekamy.
- Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
- Całość miksujemy na gładko.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Robert
Przepis wygląda apetycznie. Zdjęcia aż zachęcają do jego zrobienia. :D