Brak produktów w koszyku
Ośmiornica w winie z pieczonymi ziemniakami
Kocham owoce morze, kocham ośmiornicę. Ma jedyny, oryginalny i cudowny smak. Grillowana pachnie dobrym drewnem, dymem, jest lekko chrupiąca, soczysta w środku. Ma cudowne, delikatne białe mięso i uwierzcie proszę, naprawę łatwo ją przygotować. Najlepszą jadłam w Chorwacji.
U moich Rodziców ośmiornicę przygotowuję w szybkowarze. W domu duszę ją w garnku. Najpierw na oliwie z odrobiną przypraw. Następnie solidnie podlewam ją czerwonym winem. Nie żałuję ani wina ani minut. Poświęcam jej całą swoją uwagę.
Ośmiornicę zazwyczaj podaję z ziemniaczkami i pieczonymi pomidorami. Latem przygotowałam do ośmiornicy majonez z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem padło na majonez z sambalem. Odlot.
- 1 ośmiornica (zamrożona)* o wadze 1,5 kg
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 400 ml czerwonego wina
- ewentualnie woda
- 20 małych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- sól morska
- 15 pomidorków koktajlowych
- 6 łyżek majonezu
- łyżeczka sambalu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
- 4-5 ząbków czosnku (nieobranego)
- tymianek do oprószenia dania
- Ośmiornicę rozmrażamy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy aparat gębowy.
- (wystarczy docisnąć palcem otwór i sam wyjdzie, będzie wyglądał jak kieł lub dziób ptaka).
- Dokładnie opłukaną ośmiornicę wkładamy do garnka, na dno dajemy oliwę z oliwek, listek laurowy i ziele angielskie.
- Garnek przykrywamy i dusimy ośmiornicę.
- Ośmiornica puści sok, zmniejszy się.
- Po ok 30-40 minutach dolewamy część wina, potrząsamy garnkiem, przykrywamy go i znowu trzymamy całość na malutkim ogniu.
- Po kolejnych 30 minutach ponownie dolewamy wina, potrząsamy garnkiem i znowu dusimy ośmiornicę na małym ogniu.
- Przykrywka mojego garnka miała otwór, więc płyn odparowywał. Dolewałam wina za każdym razem, kiedy poprzedni płyn zredukował się.
- Ośmiornicę dusimy na malutkim ogniu 2 godziny
- W tym czasie małe ziemniaki dokładnie szorujemy i podgotowujemy w osolonym wrzątku.
- Jeszcze lekko twarde ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na ziemniaki nakładamy masło.
- Obok ziemniaków układamy małe pomidorki.
- Całość oprószamy solą morską, możemy dołożyć ząbki czosnku (nieobranego).
- Ziemniaki z pomidorami pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
- Ziemniaki powinny być miękkie i chrupiące, pomidory upieczone.
- Aby przygotować sos, majonez mieszamy z sambalem i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Miękką ośmiornicę wyjmujemy z garnka i kroimy na dowolne kawałki.
- Sos pozostały w garnku redukujemy (trzymamy na sporym ogniu aż zacznie gęstnieć.
- Na spód talerza nakładamy majonez z sambalem, układamy ziemniaki i pomidorki, a następnie ośmiornicę.
- Ośmiornicę możemy polać winnym sosem.
- *kupicie w Lidlu, Biedronce, Makro, Selgrosie
Dodaj komentarz