OWSIANE PLACKI Z MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ

zdrowe racuszki z płatkami owsianymi

Szybka akcja, a do tego zdrowa i pożywna – placuszki, racuszki z maki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. A w środku placków – czerwona porzeczka. Porzeczka łamie smak, świetnie smakuje z mini plackami.

Ciasto do placuszków robi się chwilę, smaży się je jeszcze szybciej. Po usmażeniu można je polać miodem lub oprószyć cukrem pudrem.

Idealny zestaw śniadaniowy :)

OWSIANE PLACKI Z MĄKI RAZOWEJ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
  1. ok. 150 g mąki pszennej razowej
  2. ok. 100 ml mleka
  3. 1 jajko
  4. garść płatków owsianych
  5. niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  6. szczypta soli
  7. łyżeczka brązowego cukru
  8. garść czerwonych porzeczek
  9. olej winogronowy do smażenia
  10. miód, ew. cukier puder - po usmażeniu
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce łączymy mąkę, mleko, płatki owsiane, jajko, sól i cukier. Mieszamy.
  2. Do ciasta dodajemy umyte i obrane z gałązek czerwone porzeczki.
  3. Olej winogronowy rozgrzewamy na patelni.
  4. Łyżką nakładamy małe porcje ciasto na rozgrzany olej.
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu placuszki polewamy miodem, ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
  1. Placki smażyłam na patelni Ballarini Click&Cook.
  2. Patelnia jest bardzo poręczna, ma składaną rączkę i dobrą powłokę, dzięki której nic do patelni nie przywiera.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
zdrowe placki z mąki razowej

 

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.