Brak produktów w koszyku
OWSIANE PLACKI Z MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ
Szybka akcja, a do tego zdrowa i pożywna – placuszki, racuszki z maki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. A w środku placków – czerwona porzeczka. Porzeczka łamie smak, świetnie smakuje z mini plackami.
Ciasto do placuszków robi się chwilę, smaży się je jeszcze szybciej. Po usmażeniu można je polać miodem lub oprószyć cukrem pudrem.
Idealny zestaw śniadaniowy :)
- ok. 150 g mąki pszennej razowej
- ok. 100 ml mleka
- 1 jajko
- garść płatków owsianych
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka brązowego cukru
- garść czerwonych porzeczek
- olej winogronowy do smażenia
- miód, ew. cukier puder - po usmażeniu
- W misce łączymy mąkę, mleko, płatki owsiane, jajko, sól i cukier. Mieszamy.
- Do ciasta dodajemy umyte i obrane z gałązek czerwone porzeczki.
- Olej winogronowy rozgrzewamy na patelni.
- Łyżką nakładamy małe porcje ciasto na rozgrzany olej.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu placuszki polewamy miodem, ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.
- Placki smażyłam na patelni Ballarini Click&Cook.
- Patelnia jest bardzo poręczna, ma składaną rączkę i dobrą powłokę, dzięki której nic do patelni nie przywiera.
karmel-itka
o, jakie pyszne maluszki!